Wpis z mikrobloga

Jaki jest klucz do zrobienia dobrej chińszczyzny? Czy muszę mieć koniecznie wok? Chciałbym żeby wyszła chociaż w połowie taka jak podają w budzie u chinola, wystarczy że zaleje to sosem sojowym i rybnym i dodam skrobii żeby było takie gęste?
#gotujzwykopem
  • 9
@pisuardessa: nie musi byc wok ale patelnia ze stali nierdzewnej np by sie przydala i wysokie temperatury.
Warto zamarynowac minimum 15bminut wczesniej np kawalki kurczaka w sosie sojowym, troche wina, octu, skrobi, jajku, i troszke sody.
Potem na duzym ogniu z rozgrzanym mocno olejem podsmazasz kurczaka, oddzielnie warzywa ze smakami (czosnek, papryczka, imibir, dymka). Potem łączysz wszystko i zelwasz sosem i chwilke tez na duzym ogniu trzymasz az zgestnieje. Na cala
@pisuardessa: do sosu dodaje się jeszcze keczup zeby osiagnac ten smak, plus fajnie dac ananasa i wode z tego ananasa. Generalnie przepis na sos jest mniej wiecej taki:

- cukier, ocet jabłkowy/mirin, olej sezamowy, keczup, sos sojowy, czosnek, imbir

Kawałki kurczaka obtaczasz w jajku, potem wskrobii, smażysz na mocno rozgrzanym oleju kilka minut. Wyciagasz, smazysz warzywa (cebula, papryka, ananas, co tam chcesz) do w miare miękkich, wrzucasz kurczaka plus sos.
@Mirkosoft: Kostka rosołowa zrobi robotę jeśli nie ma MSG albo jeszcze lepiej pół kostki i łyżeczka kucharka czy innego wynalazku. Kupiłam to msg które jest na fotce i robi dania o smaku przemysłowym z efektem który daje właśnie spora ilość polskich ulepszaczy.
Nie jestem jakąs fanką, dupy to nie urywa wiec opakowanie będę mieć pewnie do końca życia. Duzo więcej głębokich smaków osiągniesz starając się dobrze coś zrobić, nie na skróty,