Wpis z mikrobloga

@MicroPepe: Szkoda tylko, że nie bierzecie pod uwagę, że Holandia czy też Anglia to jednak mają trochę inny klimat niż my :)

@Jeesek: no to patrz na Szwecję, lub Norwegię dzbanie, gdzie jest klimat od nas gorszy i nikt się też z węglem nie #!$%@?.
Albo spójrz na choćby głupią Ukrainę, która ma szereg problemów, ale za czasów republiki sowieckiej bardzo rozwinięto tam grzanie gazem bo był za pół darmo.
dlaczego we Francji i Czechach nie ma praktycznie czujników? Czy są tylko na innej stronie? Pytam na poważnie, a nie uszczypliwie.

@matiJ: airly to polski projekt, w Polsce jest tego dużo bo pozakładali mnóstwo "prowizorycznych" czujników. U nas zintegrowali się z GIOS, pewnie w innych krajach też korzystają z publicznych danych
@rybak17: ale węgiel brunatny nadaje się tylko do użytku w wielkich profesjonalnych elektrowniach, nie wchodzi do niskiej emisji
EDIT: ok, doczytałem że są opcje na opalanie brunatnym domu. Pytanie jak powszechne to zjawisko?
@FrasierCrane: Specyfika energetyczna w Szwecji, która przeszła już transformację energetyczną jest delikatnie mówiąc inna niż w Polsce. Norwegia, kraj znacznie bardziej rozwinięty, gdzie większość prądu czerpana jest z energetyki wodnej. Jak masz dostęp do taniego prądu i dużo wyższe pensje, to bawienie się w ekologiczne źródła ogrzewania nie jest trudne.

U nas wychodzą lata zaniedbań i nie da się tego naprawić ustawą w kilka lat. Powiedz w standardowym polskim gospodarstwie domowym,
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@damian_co_dalej: @Flutter_M_Shydale: @umtali:
Jak przebywałem w Szkocji to wszędzie gdzie byłem mieli piece elektryczne (mała próbka więc pewnie nie wszędzie tak jest ale zapewne sporo)
A prąd, z tego co się orientuję, w bardzo dużym stopniu jest z odnawialnych źródeł. Nie ma się co dziwić, piździ tam jak w kieleckim 99% czasu, to i turbiny wiatrowe mają sens.
Powietrze mają bardzo czyste i czuć to, choć w Aberdeen śmierdoli
@malani: Mieszkam w wielkiej płycie i w zimę poniżej 60% nie spada. Nawet przy wietrzeniu. Tak samo sąsiadom. Kiedyś nawet rozmawiałem w pracy na ten temat i każdy ma tak samo. Może miałeś drewniane okna i było to w latach 90? W wielkiej płycie wentylacja to kpina, bo albo jest słaba albo nie ma jej w ogóle.