Wpis z mikrobloga

Mirki od #ogrzewanie w sumie dlaczego w mniejszych nawet piecykach na pellecik, ekogroszek nie stosuje sie takiej metody podajnika jak w tym mniejszym grillu automatycznym, tj. paliwo stałe jest dostarczane pod kątem do paleniska bez śruby w samym palenisku.. ?

Najprościej 0:40 minuta https://grillgarden.pl/grillowanie-ze-smoky-fire-weber-grillem-na-pellet/

ZALETY mozna dać do mniejszych palenisk, pieców, nawet w tzw. szafce, zabudowie..

standardowe piece mają min palenisko wejście z podajnika na ok 20 cm na 20 cm zaś piecyki do przeróbki ruszt maja w wysokości 15 cm (drzwiczki) wiec ta metoda nie wydaj się zła..

po drugie mało prawdopodobne cofnięcie sie ognia do paliwa co czasami grozi w normalnych podajnikach

oczywiście mówię o pellecie z opcją ekogroszku co ma sens ekonomiczny

#dom #budownictwo #budujzwykopem #gaz
  • 17
@lobo: własnie nie, tutaj masz samoróbkę prymitwyną z palnikiem z gaśnicy https://www.youtube.com/watch?v=WshgR5HAiEk

taki palnik jest 100 razy lepszy niż fabryczne, oczywiście nie ma bajerów ale można palić nim jak dawniej wszystkim, nie tylko palletem ale i ekogroszkiem

moim priorytetem jest miejsce i brak wkurzających dzwieków, bo nie moge już nic wstawiac do kotłowni ale na pieterko a instalacje hydrauliczna mam tylko palnik zostaje i tego nie ma..

tradycyjny na pellet to
@nutka-instrumentalnews: Chodzi najprawdopodobniej o to, że podawanie dawki paliwa od góry jest niezgodne ze spalaniem paliwa metodą współprądową. Części lotne paliwa idą w wymiennik i komin, nie dopalają się, bo nie przechodzą przez warstwę żaru jak ma to miejsce gdy paliwo podawane jest do dołu. Ergo - palnik z takim podawaniem prawdopodobnie nie przeszedłby certyfikacji.
@nylonbojtel: takie też do drugiego filmiku dali komentarze:

Maciej P
11 miesięcy temu
Pomysł bardzo dobry . Jest jednak poważny błąd jeśli chodzi o samo palenisko i wspomniane problemy z uzyskaniem ciągu . Palenisko proponuje przerobić poprzez usunięcie wełny z przestrzeni pomiędzy cylindrami i umożliwienie przepływu powietrza przez strefe pomiędzy nimi . Oczywiście oba cylindry powinny być połączone między sobą w sposób szczelny na górze a w cylindrze wewnętrznym w jego
@nylonbojtel: i rzeczywiscnie nie zwróciłem uwagi na Twój i ten komentarz z YT https://www.youtube.com/watch?v=WshgR5HAiEk

palnik zje..ał z uwagi na te dopalanie minuta 8:14 - w skrócie jego palnik to zwykły cylinder od gaśnicy "H" dół jest z otworami i od niego jest w kształcie małego "u" palnik wewnętrzny niestety bezmyślnie owinięty wełną..

** certyfikacja certyfikacją ale ten od grilla palnik jakoś to przeszedł

Moim zdaniem jest dużo powazniejszy inny problem współgranie
@nutka-instrumentalnews: No tak, tylko generalnie chodzi o to, że grill to nie jest kocioł centralnego ogrzewania, nie wiem czy tam są jakiekolwiek certyfikaty na palnik. Jeśli chodzi o samoróbkę to zbyt długo czymś takim sobie nie popalisz w domu, z tego względu, że w niedługim czasie wszystkie urządzenia bez certyfikatów nie będą mogły być używane w systemach centralnego ogrzewania (przynajmniej tak jest w niektórych województwach). Nie wiem jak to się ma
@nutka-instrumentalnews: Dodam jeszcze, że takim trochę kompromisem jest podawanie paliwa od boku. Stosuje się to zarówno przy paleniu ręcznym (przegarniasz żar na bok i dokładasz drewno/brykiet/węgiel obok, tak żeby powoli się zajmowało, nie zdusisz dzięki temu żaru) jak i automatycznym (podajniki rynnowe, ale tu w zasadzie paliwo idzie od boku a powietrze i tak od dołu).
@nylonbojtel: no dobra..pamiętam kiedyś chyba jeden Niemiec dokładnie to badał na przykładzie kominków na drewno.. i wykrywał różne gazy najczęściej dwutlenek węgla (szkodzący na pewnym etapie przez zanieczyszczenia paleniska), stąd nie da się teoretycznie przy wszystkich paliwach stałych palic na okrągło 24h/7 dni.. i lepiej robić przerwy.. facet badał to na podstawie widma światła i czerowny to był zanieczyszczony CO2, w przeciwieństwie do niebieskiego widma i płomienia, krótkiego to najlepszy, zaś
@nutka-instrumentalnews: Może się cofnąć tak samo jak i w retorcie - od tego są czujniki temperatury w rurze podajnika (awaryjne wypychanie paliwa w razie zbytniego nagrzania) i manualne zabezpieczenie strażakiem (korek parafinowy + zalewanie podajnika wodą). Choć przy żeliwnych elementach w układzie podawania paliwa skończyłoby się to dosyć sporymi kosztami, ale lepsze to niż pożar zasobnika.

Osobiście też uważam, że retorty są przewymiarowane, tak samo większość rynnowych, dużo kotłów to po
@nylonbojtel: kary idzie ominąć zawsze możesz wciskać że jest to wędzarnia, albo jako piecokuchnia z piekarninikiem, w najgorszym wypadku dać filtr antypyłowy na komin.. i miec papiery.. (nic wiecej nie sprawdzą na miejscu) chyba że będzie nie wiadomo jakie podejrzenie to biorą próbki ale to z urzędu marszałkowskiego od ochrony powietrza, pytałem sie babka mówiła tylko wtedy jak jest podejrzenie spalania odpadów a nie paliwa...

oczywiscie trzeba miec kwity na paliwo..
@nutka-instrumentalnews: No tutaj latają głównie dronami i rzeczywiście dopiero jak jest podejrzenie spalania odpadów, to robią "wjazd na chatę". Inna sprawa, że powstała ostatnio ta Centralna Ewidencja Emisyjności Budynków i teraz ciekawe, czy będzie to tylko wydmuszka czy rzeczywiście chcą to jakoś sprawdzać. Ale już w necie widać fejkowe naklejki na urządzenia, więc pewnie ludzie sobie poradzą ;]

Co do dwóch urządzeń to rzeczywiście... nawet zważając na to, że kocioł gazowy
Defro


@StanislawAniol: masz model to sprawdzę..

każdy niestety ma wady z fabrycznych.. tutaj jest w miarę podsumowanie typów modeli współczesnych https://kotly.com.pl/poradnik-palniki-retortowe-22.html?l=pl

do tego jeszcze nie zalecają w ogóle spalania samego pelettu w takich sprzętach

W ostatnim czasie wyszła kolejna jego wariacja, o nazwie trio, z dyszami powietrza wtórnego dla spalania peletu. Palnik ma identyczną konstrukcję jak PPSM (duo) plus dysze powietrza wtórnego, mufkę do montażu zaworu termostatycznego. wymagany jest montaż zbiornika
@nutka-instrumentalnews: Głównie chodzi zapewne o to, że retorta jest zasilana chyba zawsze ślimakiem. W momencie przejścia kotła w podtrzymanie żar z pelletu cofnie się prawdopodobnie szybciej do podajnika niż w przypadku ekogroszku. Pamiętam jak w internecie ludzie testowali pellet węglowy Varmo, suche jak pieprz, ponoć właśnie temperatura podajnika rosła w oczach podczas stanu podtrzymania i utrzymywała się na bardzo wysokim poziomie.

Ja spalałem pellet na zwykłej retorcie bez problemów, ale w
@nylonbojtel: nie lepiej dać mieszanke ekogroszku i palettu?

i tak ten stary palnik nie był tak zły i tragiczny jak obecne tylko na ów pellet.. gdzie wszystko idzie na czujnikach i elektronice..

Kwestia jest jeszcze inna owa konstrukcja, nie nadaje się do pieców starych do przeróbki gdzie dojście do komory gdzie da się podłączyć podajnik jest tylko 15 cm..

nie da się zejść z cm..

stąd konstrukcje odgórne, ale wtedy pellet