Wpis z mikrobloga

@Corona_Beerus: Cathy Woods - wielka wizjonerka, all-in w NASDAQ i growth stocks. Jak zacząłem słuchać o Japonii i największej gospodarce świata oraz powtórce schematu na Chinach to śmiechłem. W 1989 Japonia miała 120 milionów mieszkańców, a USA 240 milionów. Fizycznie niemożliwe było przegonienie USA. Dzisiaj Chiny mają 1400 milionów mieszkańców, a USA 330 milionów. Chińczykom wystarczy 1/4 realnej siły nabywczej Amerykanina żeby przejąć pałeczkę największej gospodarki świata, Japończyk musiałby mieć 2x
Jak zacząłem słuchać o Japonii i największej gospodarce świata oraz powtórce schematu na Chinach to śmiechłem.

Ale takie były predykcje w latach 80: https://www.scmp.com/magazines/style/news-trends/article/3091222/japan-1980s-when-tokyos-imperial-palace-was-worth-more

W 1989 Japonia miała 120 milionów mieszkańców, a USA 240 milionów. Fizycznie niemożliwe było przegonienie USA.

Co za bzdura. Jeśli liczba ludnosci ma takie znaczenie to po II wojnie światowej Niemce fizycznie nie mogły przegonić indii.

Dzisiaj Chiny mają 1400 milionów mieszkańców, a USA 330 milionów.

A indie
nie wystarczy im do tego surowcow i kapitalu (jaki zagraniczny kapital zainwestuje w komunistycznym kraju?).

@WiktorekS: Bazę surowcową zabezpieczyli sobie w Afryce, Rosji i na terenie własnego kraju (są 3 największym przecież). A kapitał? Chińczycy są na takim poziomie popytu wewnętrznego i nadwyżek handlowych, że to oni generują kapitał rozpływający się po światowej gospodarce w poszukiwaniu opcji inwestycyjnych (przed którymi bronią się rozwinięte gospodarki).

Co za bzdura. Jeśli liczba ludnosci ma
A kapitał? Chińczycy są na takim poziomie popytu wewnętrznego i nadwyżek handlowych, że to oni generują kapitał rozpływający się po światowej gospodarce w poszukiwaniu opcji inwestycyjnych (przed którymi bronią się rozwinięte gospodarki).

@PfefferWerfer: Chinczycy sa obecnie bardziej zadluzeni niz amerykanie, przy pkp per capita nawet nie w porownyalnym rzedzie.

Ale wiesz, że okres rewolucji przemysłowej to ewenement w całej historii ludzkości?

A Ty wiesz ze rewolucja przemyslowa miala miejsce w XVIII
Chinczycy sa obecnie bardziej zadluzeni niz amerykanie, przy pkp per capita nawet nie w porownyalnym rzedzie.

Chiny, dług publiczny do PKB 80%, dług prywatny do PKB 180%.
USA, dług publiczny do PKB 130%, dług prywatny do PKB 204%

@baidu: Niezależnie czy spojrzysz nominalnie czy w parytecie siły nabywczej to Chińczycy są mniej zadłużeni niż Amerykanie. Zarówno jako państwo jak i prywatnie.

A Ty wiesz ze rewolucja przemyslowa miala miejsce w XVIII
Chiny, dług publiczny do PKB 80%, dług prywatny do PKB 180%.

USA, dług publiczny do PKB 130%, dług prywatny do PKB 204%

@PfefferWerfer: Dlug prywatny:

https://fred.stlouisfed.org/series/QUSPAM770A - USA 161%
https://fred.stlouisfed.org/series/QCNPAM770A - Chiny 218%

Co do publicznego, USA sa w tej dobrej sytuacji ze dolar jest waluta transakcji miedzynarodowych. Kazdy go musi mie, tak samo obligacje USA, zawsze znajdzie sie ktos kto je kupi. USA nie musza sie martwic o dlug publiczny
@baidu: Ja wychodzę z założenia,że komunizm i gospodarka centralnie planowana zawsze na dłuższą metę są niewydolne i prowadzą do upadku. To musi się powtórzyć także w Chinach, które mimo sprawiania pozorów gospodarki wolnorynkowej, są centralnie planowane i ich PKB jest napompowany do granic wydolności, co właśnie zaczyna wychodzić na jaw.