Aktywne Wpisy

malutak9913 +771
Hej Miraski, chciałabym prosić Was o pomoc. Jestem z Wami od 17 lat, jak zakładałam konto byłam jeszcze nastolatką, teraz jestem dorosłą kobietą, której posypało się życie.
Kilka miesięcy temu wykryto u mnie raka twarzy. Mięśniakomięsak gładkokomorkowy wżerający się we wszystko czego dotyka. Lekarze we Wrocławiu podjeli się walki o moje życie. Przeszłam przyspieszone cykle chemioterapii, potem dwie operacje, które usuneły cztero centymetrowego guza z żuchwy. Nie oszczedziły jednak nic po
Kilka miesięcy temu wykryto u mnie raka twarzy. Mięśniakomięsak gładkokomorkowy wżerający się we wszystko czego dotyka. Lekarze we Wrocławiu podjeli się walki o moje życie. Przeszłam przyspieszone cykle chemioterapii, potem dwie operacje, które usuneły cztero centymetrowego guza z żuchwy. Nie oszczedziły jednak nic po
źródło: IMG_3110
Pobierz
trebeter +61
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Mam zadanie ze zrobieniem trzech triggerów do bazy.
Pierwszy to banał - inkrementacja ID.
Nad drugim trochę posiedziałem, ale w końcu wyszedł - zmienia mi źle wpisane wartości w jednej kolumnie, tak to wygląda : klik
Trzeci pomysł jest chyba nietypowy. Mianowicie wymyśliłem trigger, który po dodaniu inserta, w którym numer jest większy niż 219999(2 pierwsze cyfry to 2 ostatnie cyfry roku kalendarzowego) wywala błąd, że nie można dodać bramy z 2022 roku.
' create or replace trigger NOWABRAMATRG before
insert or update on brama
for each row
when (new.numer >= 219999)
begin
RAISEAPPLICATIONERROR(-20666, 'NIE MOŻNA DODAĆ BRAMY NOWSZEJ NIZ Z 2021 ROKU! Numer bramy musi być mniejszy niż 219999');
end;
/'
Wywala mi to ładny błąd:
Może to tak działać?
źródło: comment_1639658325vzj3fkLfVdhdi6daA95WKY.jpg
PobierzJest w ogóle jakaś opcja, żeby to zmodyfikować, żeby po nowym roku przeskoczyło to o rok? Tzn, jakieś getdate?
I dorzucić po prostu warunki? Że jak jest większe równe 220000 to sprawdzam datę?
W raiseapplicationerror zamiast zahardkodowanego 2021 robisz konkatenacje '...NIZ Z ||tochar(sysdate,'YYYY')||' ROKU!...'
'create or replace trigger NOWABRAMATRG before
insert or update on brama
for each row
when