Wpis z mikrobloga

Tak sobie siedzę i myślę, i naszła mnie myśl, że właściwie, to nigdy nie miałem do czynienia z komputerami z #macos .

A że i tak zamierzam kupić jakąś używaną stacjonarkę do codziennego użytku, to wszedłem sobie na Alledrogo i zacząłem przeglądać.

I okazało się, że za parę stówek można kupić przechodzonego Maca Pro, ale specyfikacje tych komputerów mi kompletnie nic nie mówią :). #macpro

I teraz pytanie do was, Mirki - czy maszyna o parametrach:
2x Xeon E5462 i 16GB RAM nada się do codziennego użytku, i grania w #factorio?

Do tego jest jakaś turbo-biedacka karta graficzna, i 2 dyski talerzowe po 250GB (domyślam się, że w jakiejś macierzy).

Czy w takim komputerze:
a. mogę zamontować zwykły dysk ssd na SATA?
b. dysk NVME na przejściówce PCI-E?
c. pecetową kartę graficzną (mam na stanie 1060GT)?
d. jeżeli uznam, że ten macos to jest jednak do d--y, mogę tam postawić normalnego Windowsa?

Sorry za głupie, i być może oczywiste pytania, ale ja serio nigdy nie miałem z tym do czynienia :).

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@RandomowyMirek: Xeon E5462 to jest procesor który można kupić za 45zł więc przemyśl po co ci taki złom, chyba że jesteś na budżecie.
a. tak
b. pewnie tak ale to jak parkować luksusowy samochód na osiedlowym śmietniku
c. tak
d. tak
  • Odpowiedz
@RandomowyMirek: Te stare Maki Pro to już dosyć wiekowe urządzenia. Jak chcesz budżetową stacjonarkę do domu to już lepiej chyba zrobić hackintosha, tak jak ktoś wyżej radził.
  • Odpowiedz
@RandomowyMirek: w tak starą platformę bym już się nie pchał. Jeśli chodzi ci o GTX 1060, to na nowszym macOS niż chyba High Sierra sprzed kilku lat, ponieważ Apple z Nvidią się jakoś pokłócili i nie ma sterowników do tych kart. Sprzedaj tego GTXa, zapoluj na jakiegoś radeona (RX 570 8GB ma podobną wydajność) i tak jak @majk3l pisał, postaw na jakiejś nowszej maszynie hackintosha.
  • Odpowiedz
@RandomowyMirek: a co chcesz robić na tym maku? Jeśli chodzi tylko o ciekawość macos to weź sobie na próbę macincloud albo inny taki serwis i zobaczysz.

Macos jest super do pracy kreatywnej (muza foto wideo), programowania (bo to unix) i integracji z resztą ekosystemu (iMessage, icloud itd). Do grania absolutnie NIE. Hackintosha albo rozwiązania typu 10letni mac pro sobie odpuść bo to nie ma żadnego przełożenia na to jak to
  • Odpowiedz