Wpis z mikrobloga

@oink_oink: Z tego co piszą na forum Cisco wynika, że przy takiej konfiguracji routy statycznej (interfejs wyjściowy jako nexthop) router RTA wyśle ARPa dla IPka z 192.168.2.0/24 (nie 192.168.3.0/24). Jeśli RTB ma włączone Proxy ARP (które w IOS powinno być domyślnie) to RTB powinien poprawnie odpowiedzieć na tego ARPa wstawiając w odpowiedzi swojego MACa.
  • Odpowiedz
@oink_oink: Biorąc pod uwagę, że mamy do czynienia z siecią Ethernet (interfejs Gig) nigdy nie powinniśmy konfigurowac tras statycznych typu 192.168.2.0 255.255.255.0 Gig0/1 i nawet Router Cisco da ostrzeżenie po takiej konfiguracji. Zamiast tego powinno być skonfigurowane przy użyciu Next-Hopa. W przypadku takiej konfiguracji jak u Ciebie na diagramie mamy do czynienia z sytuacją o jakiej pisze @Palkovsky. Nie powinno sie tak konfigurować routingu statycznego, poniewaz bardzo szybko
  • Odpowiedz
@StringerBell: dokladnie, router wydaje ostrzezenie, ktorego nie rozumiem, pisalo cos o performance zdegradowanym.
@Palkovsky
Wow Panowie, swietny link z wytlumaczeniem ! MEGA !!!! nawet nie spodziewalem sie takiej odpowiedzi za chiny ludowe... Bardzo dziekuje za pomoc z tym!

Czyli reasumujac tylko czy dobrze to zrozumialem, nalezy stosowac przez podawanie IP next hop.
Po podaniu tego, router jak dostaje ramke i widzi ze zaadresowana jest w L3 na inna siec ktora ma
  • Odpowiedz
dodatkowe pytanie, ja narazie jeszcze nie dotykam prawdziwego routera, tylko tego z PT i instruktor mowil nam ze normalnie jak sie konfiguruje statyczny routing to robi sie to :

ip route siec maska NEXTHOPIP interfejs

@oink_oink: i to jest zalecana metoda konfiguracji przez Cisco. Jak bardzo chcesz to mogę poszukac przykładu, dlaczego taka konfiguracja może uratować tyłek w pewnym specyficznym przypadku.

Zresztą im dalej będziesz się uczył to zobaczysz, że
  • Odpowiedz
@StringerBell: jesli mozesz przytoczyc ten przyklad to byloby super, jestem ciekaw.

I tak w ogole to chcialem Wam jeszcze raz podziekowac @StringerBell @Palkovsky @d1sconn3cted Bo serio przywracacie mi wiare w ludzi. Ja jak mam zadac pytanie na wykopie to 100 razy mysle czy jest sens to pisac, bo zaraz ktos mnie z----e , wysmieje czy inne p------y, lub odpowie zupelnie nie na tenat. Jeszcze raz dziekuje, obyscie
oink_oink - @StringerBell: jesli mozesz przytoczyc ten przyklad to byloby super, jest...

źródło: comment_1639476540RlOrxHvvm3egpJER3CgaYi.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@oink_oink:
next hop na interfejs raczej jest dobre do nauki. Bo "latwo" sprawdzic ktorym interfejsem wali do nastepnego hopa.
Jednak w swiecie uzywa sie nextgopa na IP i wtedy nie masz odpowiedzi wprost ktorym interfejsem to wylatuje z urzadzenia :)
  • Odpowiedz