Wpis z mikrobloga

#hydraulika witam wszystkich mam pytanie czy da się jakoś samemu domowym sposobem zlokalizować nieszczelnoś instalacji co, na piecu gazowym dwufunkcyjnym trzy razy na dobę spada mi ciśnienie z 1,5 bara do zera ale nigdzie nie widać żadnej mokrej plamy ten problem mam od jakichś 3 tygodni przez ten okres wydaje mi się żebym coś zauważył a tu nic.
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Obserwator_od_10_lat:Ale grzejniki grzeją po całości nie ma chłodniejszych miejsc,we wrześniu wymieniałem grzejniki i trochę przerabiałem instalacje dokładnie to dwa grzejniki przenosiłem w inne miejsce instalacja była jak ją napełniałem to bardzo powoli żeby nie powstały bąble powietrza i później całą odpowietrzałem,w dalszym ciągu może być zapowietrzona?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Peter179R: żeby Cię uświadomić, co znaczy słowo nieszczelność, przytoczę krótką historię, która przytrafiła się w moim domu! Codziennie wieczorem było słychać zapowietrzenie się co, jakby gdzieś woda spływała. Codziennie uzupełniałem braki, pewnego dnia postanowiłem znaleźć przeciek, wszędzie sucho! No to sobie myślę, że tutaj mam stare rury pod płytkami, heja po wiertarkę o wiercimy aż do piachu, sucho!! Tam też sucho! Rozkulem pół pralni, bo wiedziałem, gdzie jest stara rura.
  • Odpowiedz
  • 0
@jalop: Te rury które przerabiałem idą pod płytami g-k to wydaje mi się że by już kapało,chyba że w innym miejscu gdzieś stary lut puścił nie mam pojęcia
  • Odpowiedz
@Peter179R to chyba kocioł kondensacyjny. Odepnij rurkę idącą z kotła do kanalizacji. Jeśli podczas wyłączonego kotła na CO i CWU będziesz dopuszczał wodę, a tam będzie leciało i spadało ciśnienie na CO to znaczy, że masz uszkodzony wymiennik główny w kotle.
  • Odpowiedz
@Peter179R: może ci też nie trzymać zawór bezpieczeństwa, bo kamień podszedł pod uszczelkę podczas jego zadziałania. Masz tam pod piecem jakiś wężyk/rurkę odprowadzona do kanalizacji (poza tą, która odprowadza kondensat)?
  • Odpowiedz
@Peter179R: wyłącz piec nabij ciśnienie, zakreć zawory pod piecem i zerkaj z której rury leci woda. Nie powinna z żadnej (chyba, że deszcz pada, to może leciec z tej, która odprowadza kondensat).
Jak po zakręceniu zaworów ciśnienie nie spada, to masz wyciek na instalacji.
  • Odpowiedz