Wpis z mikrobloga

Mam pytanie, czemu konfederacja i ogółem niektórzy Polacy tak jarają się flagą CSA (co prawda to przerobiona wersja od tej używanej podczas wojny domowej ale każdy wie o co chodzi)? Jak jeszcze Amerykanie mieszkający w południowych stanach twierdzą że chodzi o rebel pride i dumę z południowego pochodzenia, albo hołd dla własnych przodków którzy umarli podczas wojny domowej, a nie o rasizm i prawo do posiadania niewolników. Tak nie rozumiem dlaczego Polacy tak dumnie prezentują tą flagę? Są dumni z nieistniejącego pochodzenia czy są za posiadaniem niewolników? Zapraszam do dyskusji.
#4konserwy #konfederacja #neuropa #usa
Pobierz
źródło: comment_1638956097Z6n84i7QNzCbVFNunlUro4.jpg
  • 69
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@mnik1: Naprawdę wierzysz, że dziesiątki tysięcy białych z północy oddaliby swoje życie za wolność Murzynów z południa? Lincoln chciał pogłębionej federalizacji USA, radykalnego zwiększenia władzy rządu federalnego. Historia, że północ chciała zniesienia niewolnictwa to bajka dla naiwnych.
@ant444: Mhm. Widzę wszystkie talking pointsy alt-righu kolega zna na pamięć, ale jakoś tak zapomina że ruchy abolicyjne w Stanach zaczęły powstawać na długo przed wojną - a niewolnictwo było de facto głównym powodem, bo stany południowe gospodarkę opartą miały na rolnictwie, które z kolei opierało się na...

...niewolnictwie - a więc północne ruchy abolicyjne stanowiły zagrożenie dla gospodarki południa, a wiec cały twój wysryw sprowadza się do tego że "hurr,
  • 1
@mnik1: Nie odpowiedziałeś na moje pytanie, dlaczego ja mam się Tobie tłumaczyć? Możesz wierzyć, że najkrwawsza wojna w historii USA była z powodu miłości Jankesów do murzynków z południa xD
  • 1
@mnik1: ciągle mówisz o tych "talking-pointsach". Co to w ogóle jest? Ja nie jestem nawet prawicowcem. To chyba Ty masz jakiś z góry założony scenariusz. Odnieś się merytorycznie do tego co już wcześniej napisałem to porozmawiamy, a nie tylko zarzucasz mi jakieś talking-pontsy.
@ant444: cwana próba wywinięcia logiki na odwrót, zadziała na tych co mają poniżej 80iq. To nie północ zaczęła atak na południe z nienawiści do rasistów i miłości do czarnoskórych. To południe oddzieliło się od północy bo zniesienie niewolnictwa było dla nich nie do przyjęcia.

At 4:30 a.m. on April 12, 1861, Confederate troops fired on Fort Sumter in South Carolina’s Charleston Harbor. Less than 34 hours later, Union forces surrendered. Traditionally,