Wpis z mikrobloga

Mam pytanie, czemu konfederacja i ogółem niektórzy Polacy tak jarają się flagą CSA (co prawda to przerobiona wersja od tej używanej podczas wojny domowej ale każdy wie o co chodzi)? Jak jeszcze Amerykanie mieszkający w południowych stanach twierdzą że chodzi o rebel pride i dumę z południowego pochodzenia, albo hołd dla własnych przodków którzy umarli podczas wojny domowej, a nie o rasizm i prawo do posiadania niewolników. Tak nie rozumiem dlaczego Polacy tak dumnie prezentują tą flagę? Są dumni z nieistniejącego pochodzenia czy są za posiadaniem niewolników? Zapraszam do dyskusji.
#4konserwy #konfederacja #neuropa #usa
McWozniak - Mam pytanie, czemu konfederacja i ogółem niektórzy Polacy tak jarają się ...

źródło: comment_1638956097Z6n84i7QNzCbVFNunlUro4.jpg

Pobierz
  • 69
  • Odpowiedz
@elf_pszeniczny: dziwne trochę bo Lincoln który zniósł niewolnictwo należał do GOP, wyobrażasz sobie reakcje ich gdyby niebieskie stany odłączyły się podczas prezydentury Trumpa, zostali by uznani za zdrajców i upokorzeni za porażkę.
  • Odpowiedz
są dumni z prawactwa z innego kontynentu

@elf_pszeniczny: ochrona siebie, mienia i innych to wartość uniwersalna, a nie prawacka/lewacka

Tak nie rozumiem dlaczego Polacy tak dumnie prezentują tą flagę?

@McWozniak: konfederaci mają tyle wspólnego z flagą Konfederacji, co neuropa z tęczową flagą

Przecież można sobie wybierać dowolną symbolikę, o ile nie obraża ona nikogo
  • Odpowiedz
ochrona siebie, mienia i innych to wartość uniwersalna, a nie prawacka/lewacka

@Atreyu: Ale Ty jesteś ograniczony xD Co ma flaga konfederacka do ochorny siebie i mienia? #!$%@?, zostać redneckiem z Polski, to trzeba mieć łeb potężny xD
  • Odpowiedz
@Atreyu: no właśnie problem w tym ze ta symbolika obraża wielu i słusznie. Głównym motywem wojny domowej było zniesienie niewolnictwa, gdybym był czarnoskóry też bym nie był zadowolony że ktoś macha flaga zdrajców narodu którzy obrócili się przecież państwu bo zabroniono im posiadania takich jak ja jako niewolników.
  • Odpowiedz
@McWozniak: Imho po prostu wymyślili sobie rednecków jako odpowiednik siebie w USA, to używają wszystkiego co ich dotyczy, jako argumentu w swojej sprawie.

No i cały czas ten największy powód fascynacji USA u naszej skrajnej prawicy - u nas prawica dominuje, nie są zwalczanym marginesem, co normalnie jest podstawą ich propagandy. To ich boli właśnie, że nie mogą tak łatwo grać tu oblężoną twierdzą, tak jak było gdy te ruchy się
  • Odpowiedz
@McWozniak: Głównym motywem wojny domowej nie było zniesienie niewolnictwa. Takie twierdzenie oznacza brak wiedzy lub umyślną manipulację.
Jest to tak samo oczywiste, jak po stu pięćdziesięciu latach nie walczy się o prawa człowieka i demokrację, a o ropę.

Wojna secesyjna była o kasę. Temat niewolnictwa nie był prymarny, natomiast rzeczywiście w późniejszej narracji wyniesiony na fasadę.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@McWozniak: Jak dla mnie to flaga jak flaga, to samo co flaga jakiejś Francji, albo dawna flaga Włoch z tym herbem w środku. Po prostu to jest śmieszne, że prawacy w Polsce utożsamiają się z jakąś zupełnie obcą flagą innego państwa. Bynajmniej nie jest to oburzające, to tak jakby się oburzać flagą UK, bo UK dokonało wielu złych rzeczy w przeszłości.
  • Odpowiedz
Co ma flaga konfederacka do ochorny siebie i mienia?

@60scnds: pisałem o panu na obrazku, jak dla mnie bohater. Po to samo sam mam broń ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
@Atreyu: nie obraz się ale nie pytałem o Rittenhouse'a, zaczynam żałować że wstawiłem akurat ten obrazek po wiedziałem że ktoś przyjdzie i zacznie mówić o nim, pytałem tylko i wyłącznie o flage
  • Odpowiedz
Wojna secesyjna była o kasę. Temat niewolnictwa nie był prymarny, natomiast rzeczywiście w późniejszej narracji wyniesiony na fasadę.

@Drobar: O kasę, ale wynikającą właśnie z uzależnionej od niewolnictwa gospodarki, tego nie rozłączysz.
  • Odpowiedz
@McWozniak ludzie o prawicowych poglądach wyłażą ze skóry żeby odciąć się od chłopskich korzeni, można odnieść wrażenie podobne do tego przy czytaniu życiorysu Pawła Jasienicy, sami powstańcy z tytułami szlacheckimi, wszyscy nieomal pamiętają rodzinne dworki. To niedziwne że blisko im do Południa i "posiadania" siły roboczej, w dodatku obcej ideowo (do znudzenia powtarzają że ten lub tamten, kogo nie lubią, to granatem od pługa oderwany a pewnie i Żyd z UB)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@McWozniak: XD głównym motywem wojny secesyjnej było zniesienie niewolnictwa? A nie e secesja południa? Nikogo nie obchodzili niewolnicy. Lincoln "zniósł" niewolnictwo w odłączonych stanach, żeby skłonić Murzynów do walki po stronie północy. Po prostu obiecał im wolność w przypadku wygranej północy. Nie miał władzy w południowych stanach żeby znosić cokolwiek. A wojna w oczywisty sposób była o kasę i władzę. Jak każda wojna. Chyba żartujesz sobie, że białasy z XIX masowo
  • Odpowiedz