Aktywne Wpisy
Javert_012824 +165
Sytuacja z Lęborka. Kto według was jest winnym tego incydentu?
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
Zaczytanaa +51
Do jakiego kraju chcielibyście wyemigrować/urodzić się i dlaczego akurat tam? U mnie w sercu niezmiennie od kilku lat Islandia - brak upałów, czyste powietrze, piękne krajobrazy i kolor niebieski na fladze
#nauka #astronomia #nasa i może kogoś ze #spacex to zainteresuje
@Janek_dzbanek: Biorąc pod uwagę ile razy Reptilianie już musieli interweniować, to bym się nie zdziwił.
;)
Komentarz usunięty przez moderatora
@EliG: Promy i tak by nic nie pomogły tam gdzie JWST leci. Jeśli już, to może, może, teoretycznie Starship nadałby się do misji serwisowej, ale i
@GaiusBaltar: A to gdzie go chcą umieścić?
@Del: W punkcie L2 układu ziemia-słońce. Miejsce wynika z kilku faktów - po pierwsze dlatego, że Ziemia będzie częściowo osłaniała teleskop od Słońca. W wypadku teleskopu działającego w podczerwieni, ma to znaczenie kluczowe, gdyż aparaturę trzeba schłodzić do jak najniższej możliwej temperatury. Drugą sprawą, jest to, że jakiekolwiek wahania temperatur byłyby szkodliwe dla pomiarów, więc położenie na orbicie nie wchodzi w grę ze względu na różne
Jest tak dzięki zainstalowanemu koronografowi, który pozwoli na częściowe przysłonięcie gwiazdy macierzystej, tak aby obserwować szczegóły światła
@GaiusBaltar: myślałem że będą wyciągnąć dane odnośnie atmosfery podczas tranzytów
@GaiusBaltar: ja bym poleciał po najniższej lini oporu i nazwał to bezpośrednim obrazowaniem.
Niby parę pikseli ale jak cieszy.
Wiadomo przy takich odległościach to i Gwiazdy w 99,9% są punktowe, bodajże Betelgeza i Arktur zostały ogarnięte jako tarcze.
Na YT na kanale smartgasm jest film jakie wielkości lustra są potrzebne żeby zobaczyć planetę w odległości 100 l.ś. tak jak teraz patrzymy