Wpis z mikrobloga

Witam #programowanie #programista15k. Pewnie było już dużo takich pytań ale powtórzę. Przyjąłem sobie za cel nauczenie się programowania od zera. W Google ile pytań tyle różnych odpowiedzi wiec może ma ktoś ochotę odpowiedzieć tu. Czy da się zajebiscie opanować podstawy w pół roku? Mam czas i kasę na kursy, wiec nie chce tego zmarnować. Od czego zacząć, która firma ma najlepsze kursy, czy najlepsza opcja na początek jest nauka Phytona? Dzięki za odpowiedzi i miłego poniedziałku :)
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Skajbol: taktyczny post do obserwacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
W pół roku podstawy języka pewnie bez problemu jak masz zasoby czasowe, ale do tego dochodzą zasady czystego kodu, frameworki (różne w zależności od tego czym chcesz się zajmować), narzędzia dodatkowe i pokrewne (czy to bazy danych czy GIT, Jira). Trochę się tego wszystkiego zbiera i na całość może być wąsko w pół roku.
Co samego Pythona
  • Odpowiedz
@wybacz mało mam wspólnego z pytongiem, raczej JS, PHP, więc nie wiem jak tam z rynkiem juniorów. Ale generalnie to dziś juniorowi tak samo ciężko o pracę chyba w każdej technologii. Zresztą nie jestem fanem zatrudnia w technologii, podoba mi się podejście allegro zatrudniamy człowieka który wie jak rozwiązywać problemy i jakie są zasady programowania a nie tego który zna semantykę języka.
  • Odpowiedz
Czy da się zajebiscie opanować podstawy w pół roku?

@Skajbol: Jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie, a pytanie jest tak ogólne, że zupełnie bez sensu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A jaki jest twój cel, co byś chciał z tym programowaniem zrobić?
  • Odpowiedz
@Skajbol:
1. Da się w pół roku, ale to będzie wymagać codziennej lub niemal codziennie pracy.
2. Kursy to głównie naciąganie ludzi na kasę - dla osoby rekrutującej nie będzie to żaden argument na plus.
3. Na plus są za to własne projekty (wrzucaj np. na Github)
4. Szukaj staży lub praktyk jak najszybciej, nawet darmowych. To jest coś co daje sporą przewagę nad konkurencją, a i po takim stażu
  • Odpowiedz
  • 1
@Bonetti: 24, to chyba jeszcze nie jest późno. @TenTypZez: Teraz to bym chciał zacząć się uczyć,tylko zacząć ale nie muszę się jeszcze dużo rozeznać w temacie. Chciałbym tak pracować, ale nie myśle o tym bo nie lubię aż tak wybiegać do przodu.
  • Odpowiedz
  • 0
@hard1: Wiec z ta wiedza która masz teraz jaki byłby twój pierwszy krok jaki byś zrobił na moim miejscu. Na czym się skupić aby nie stracić czasu.
  • Odpowiedz
@Skajbol: Zdecydowanie warto poświęcić parę tygodni na tutoriale z YouTube (np. kanał Traversy Media), żeby ogarnąć podstawy. Potem próbować coś dłubać samemu na podstawie rzeczy, które się już nauczyło.
  • Odpowiedz
  • 0
@TenTypZez: Szczerze mówiąc to na tym poziomie na którym jestem to nie wiem. Jest informacji w necie które proponują różne rzeczy, wiec dla człowieka który ma taki poziom wtajemniczenia jak ja to jest niezły kłopot to zrozumieć. Podsumowując - wiem, ze nic nie wiem. Ale dziękuje za odpowiedzi bo prywatnie nie znam nikogo kto w tym siedzi, a artukuly na blogach nie przekonują mnie.
  • Odpowiedz
@Skajbol: No to to jest kluczowa sprawa, którą powinieneś rozwiązać, a do tego żadnej specjalistycznej wiedzy nie trzeba. W programowaniu masz multum różnych dróg, a większość z nich jest szalenie nudna jeżeli nie trafia z jakiegoś powodu w twoje zainteresowania. Tak to można ci poradzić jedynie "weź któryś z najpopularniejszych języków, ucz się podstaw, rób projekty", ale to raczej nic nowego dla ciebie.

Ale tak strzelę w ciemno i mimo
  • Odpowiedz