Wpis z mikrobloga

Zauważyłem że Wykopie panuje jakieś dziwne przekonanie iż piractwo growe już umarło. Że hehe kto ci będzie dziś ściągał z torrentów jak gejpassy są za 4 zł albo tanie cdkeye przeceny na Steamie. Otóż nie moi drodzy. Piractwo nie umarło - wręcz przeciwnie. Weszło na nowy poziom! Weźmy taką #forzahorizon5 w którą jeszcze przed premierą wersji standardowej można było sobie pobrać ze sklepów torrent w wersji Premium Edition. Co więcej na dniach powstał crack do gry online dzięki czemu można sobie grać w trybie multi na swoim własnym koncie Steam i Microsoft. Niektórzy sobie kpili że co z tego jak zaraz wyjdzie update do gry i co hehehe będziecie pobierać od nowa prawie 100GB? Otóż znów jesteście w błędzie. Twórcy wstawek tacy jak Elamigos dbają o swoich "klientów" i na bieżąco wydają patche w osobnych plikach. Tak proszę państwa wygląda piractwo w 2021 roku! Dziekuję że mogłem was o tym uświadomić.

#gry #torrent #torrenty #piratujo #piractwo #pcmasterrace
Larsberg - Zauważyłem że Wykopie panuje jakieś dziwne przekonanie iż piractwo growe j...

źródło: comment_1637251001AxqWyM6bJoEv1sZQteu1Yt.jpg

Pobierz
  • 68
@ryhu: Rozumiem Twoje zdanie, trochę masz rację, ALE... nie wiem ilu jeszcze osobom dostęp #!$%@?ł sprzedawca na allegro, jeśli pięć to spoko? Przecież zrzuciliśmy się na koszt dostępu do gry. Od ilu udostępnień konta z grami się zaczyna piractwo? Chcę przez to powiedzieć, że to się różni tylko skalą, a przyczyna jest jednakowa - coś jest płatne, a ludzie chcą płacić mniej (najlepiej wcale, wiadomo). Wszystkie te rodzinki Spotify czy Netflixa
@homerox2000: Jeśli ktoś w 2021 roku uważa że kradzież to tylko taka materialna to został jedną nogą w jakimś 2007 roku. Czy możesz mi zatem wyjaśnić czym zatem jest piractwo jeśli nie kradzieżą skoro to takie oczywiste?
@Taktojaaa: Ogólnie to nie lubię jak ktoś argumentuje, że "piractwo to kradzież", są po prostu lepsze argumenty, jeśli chce się przekonać kogoś do kupowania oprogramowania.
Różnica jest taka, że przy kradzieży mamy przedmiot, który do kogoś należy i kradnąc go pozbawiamy tą osobę tego przedmiotu. Natomiast przy piractwie wykonujemy kopię przedmiotu, właściciel traci tylko potencjalne zyski ze sprzedaży.
Piractwo jest naruszeniem praw własności, a nie kradzieżą to dwie różne rzeczy.
Nie
@homerox2000: czyli jak ktoś stworzy lek na raka a ja włamię się do niego na chatę i skopiuję recepturę po czym zostanę miliarderem to nie będzie kradzież? W końcu to tylko kopia. Szpiegostwo przemysłowe nie jest kradzieżą?

@homerox2000: @ptt_: ale wiecie, że wcale nie ma obowiązku kupowania i grania w takie gry? Nie musicie też kupować ich w dniu premiery. Możecie po dokladnym obczajeniu na youtubie i różnych innych
@Pierorzek: no on napisał przecież że NIE LUBI gdy ktoś nazywa rzeczy po imieniu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Takie przykłady można mnożyć i czworzyć. Kradzież to kradzież - niezależnie czy chodzi o przedmiot fizyczny czy dobro intelektualne. Stąd takie terminy np jak „kradzież intelektualna”.