Wpis z mikrobloga

Jestem świeżym użytkownikiem #macos po wielu latach windowsowania i linuksowania i jestem czasami zagubiony. Wykupiłem sobie chmurę rodzinną, żeby mieć Apple Music, AppleTV+, więcej miejsca w na iCloud Drive. Mam też iPhone. I mam kilka pytań, bo niektóre elementy systemu są tak bardzo uproszczone, że dla windowsowej głowy aż nieczytelne/nielogiczne:
1. Czy iCloud Drive to zawsze kopia 1:1 (głównie mam na myśli zawartość zdjęć i wideo)? Nie mogę np. wrzucić czegoś na drive'a i usunąć z iPhone, żeby zwolnić trochę miejsca?
2. Jak skopiować rzeczy z iPhone'a na Macbooka? Zaimportowałem je w aplikacji Zdjęcia i teraz widnieją i w Bibliotece i w zaimportowanych oraz w folderze-albumie, który utworzyłem.
3. Jak dostać się do skopiowanych z iPhone zdjęć "fizycznie", żeby po prostu widzieć plik JPG i móc z nim zrobić cokolwiek? W sensie gdzie ta aplikacja Zdjęcia je w takim razie zapisuje? #apple
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Smartek: Jeszcze mi się przypomniało - Czy te 200GB w chmurze rodzinnej jest współdzielone między wszystkich i ile kto wykorzysta, to jego czy każdy ma PO 200GB? Obstawiam za pierwszym, bo raczej byłoby to dla Apple nieopłacalne, no ale może... ;)
  • Odpowiedz
@Smartek: 1. Możesz włączyć optymalizację miejsca w bibliotece i wtedy system będzie sam usuwał sobie w mierę potrzeb najstarsze zdjęcia i zostawiał miniatury.
2. Kabel i Finder + ewentualnie możesz z aplikacji Zdjęcia wyeksportować pliki
3. jw.

Ogólnie to założenie jest takie, że nie operujesz w ogóle na pojęciu plik - trzymasz wszystko w albumie i dokupujesz iClouda w miare potrzeb. Ja aktualnie mam 30000 zdjęć i plików na 200GB
  • Odpowiedz
@Smartek: 1. Jeśli na iPhonie masz włączone zdjęcia w iCloud to usunięcie na iPhonie= usunięcie w chmurze= usunięcie wszędzie, gdzie sa włączone zdjecia iCloud. Zeby zaoszczędzić miejsce na iPhonie włącz opcje „optymalizuj dysk iphone’a” w zdjęciach iCloud.
2. Wszystkie zdjecia z iphone’a zostaną wysłane do iCloud (gdy telefon jest podłączony na wifi i nie ma włączonego trybu oszczędzania energii), jesli masz włączone zdjecia iCloud. Wtedy też będą one dostępne w
  • Odpowiedz
@nalej_mi_zupy: @intat8: Ok, dzięki za wyjaśnienia, są dla mnie zrozumiałe i wystarczające. Mam jeszcze dwa pytania, 1. Czy na przykład filmy dostępne w Zdjęcia iCloud przeglądane na maku w aplikacji Zdjęcia, są w najwyższej możliwej jakości? Tzn. dokładnie takiej, w jakiej były nagrywane? Chodzi mi o to, czy na iCloud nie lądują skompresowane. Mam trochę filmików 4k@60fps z wakacji i chciałem sobie w iMovie zmontować jeden dłuższy :-).
  • Odpowiedz
@Smartek:
1. Filmy i zdjęcia się nie kompresują - na iCloud jest dokładnie ta sama jakość, którą masz na telefonie
2. Możesz wyeksportować zdjęcia z aplikacji Photos jako "niezmodyfikowany oryginał". Wtedy w zależności czy oryginał był JPG czy HEIC wyjdzie ci normalny plik z rozszerzeniem.
3. W iMovie nie musisz operować na plikach - możesz operować normalnie na bibliotece.
4. Zdjęcia w formie plików możesz otwierać w dowolnym programie, z
  • Odpowiedz
@nalej_mi_zupy: ok, ogarnąłem wszystko i już rozumiem o co chodzi :-). Teraz tylko takie pytanie, porobiłem sobie albumy tematyczne, wakacje, spotkania, imprezy itp. W ogólnej Bibliotece jednak pozostały na pewno sztuki zdjęć, które nigdzie nie są przypisane. Czy da się z tego widoku wyfiltrować tak, żeby te "niedobitki" wrzucić sobie przykładowo do albumu "Różne"? Coś mi się zdaje, że takiego filtra może nie być ( ͡° ʖ̯ ͡
  • Odpowiedz