Aktywne Wpisy

Od jakiegoś czasu siedzę na grupce Samotni po 30+ i doskonale widać na niej jak bardzo trudne i smutne jest życie slavcelowskie chłopskie #przegrywpo30tce
Chłopy slavcele zakolaki potrafią mieć 0 lajków i komentarzy......
#przegryw
Chłopy slavcele zakolaki potrafią mieć 0 lajków i komentarzy......
#przegryw
źródło: 11
Pobierz
Amelciakowa +6
źródło: IMG_543454734
Pobierz

Tytuł: Java Persistence. Programowanie aplikacji bazodanowych w Hibernate. Wydanie II
Autor: Christian Bauer, Gavin King, Gary Gregory
Gatunek: informatyka
Ocena: ★★★★★☆☆☆☆☆
Jeśli miałbym wybrać pozycję (spośród tych, które opisywałem), która jest najbliżej wyczerpania tematu, który przedstawia, to chyba wskazałbym właśnie tą. Znajdują się tu odpowiedzi na różne pytania, których szukałem na przestrzeni ostatnich miesięcy/lat w internecie, jak kwestia leniwego ładowania relacji jeden-do-jednego czy błąd w projekcie Hibernate Validator, za sprawą które nie można było generować ograniczeń NOT NULL w bazie danych.
Książka niemal w całości skupia się na frameworku Hibernate, rozpoczynając od konfiguracji, prowadząc przez mapowanie klas dziedziny oraz kwestie transakcji, a kończąc na pisaniu zapytań. Trochę żałuję, że autorzy proponują używanie Hibernate’a bez żadnego konkretnego frameworka webowego, przez co sami poświęcają kilka rozdziałów na pisanie własnych warstw wyższych poziomów abstrakcji. Na szczęście dosyć szczegółowo wykorzystywany jest SQL, co pozwala na pobranie lekcji dotyczących projektowania samych baz danych, by jak najlepiej pracowały z Hibernatem. Według mnie książka nieco „psuje się” za połową, bo mniej więcej wtedy kończy się to, co wykorzystuję na co dzień w pracy ze Spring Data, a zaczyna się szczegółowy opis pracy z EntityManagerem.
Mam wrażenie, że od połowy siada również nieco styl książki i zamienia się ona bardziej w dokumentację, a nawet sami autorzy zaznaczają moment, od którego polecają traktować treść jako referencję przy pisaniu kodu. Struktura książki mi odpowiada, podział na części, rozdziały i podrozdziały jest konsekwentny i sensowny, często pojawiają się też ramki z dodatkową zawartością, która nieco wykracza poza zakres książki. Nie da się ukryć, że pozycja jest obszerna (ponad 600 stron) i moim zdaniem dobrze by jej zrobiło lekkie odchudzenie, szczególnie końcówki treści. Praktycznie każda książka o frameworkach programistycznych szybko się starzeje, a tu nie ma wyjątku i po ponad 5 latach od wydania prezentowana tu pozycja zaczyna już trącić myszką.
Główną grupą odbiorczą książki są programiści Javy oraz administratorzy baz danych SQL, przynajmniej według autorów książki, lecz ja mogę to tylko potwierdzić. Nie wydaje mi się, by programiści spoza ekosystemu Javy mogli wiele z tej książki wyciągnąć, może najwyżej jakieś podstawy o niedopasowaniu obiektowego i relacyjnego paradygmatu. Jeśli ktoś szuka obszernego źródła wiedzy o frameworku Hibernate, które może przydać się jako referencja przy pracy, to może po tę książkę sięgnąć.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #readdev #ksiazki #programowanie #naukaprogramowania #czytajzwykopem
źródło: comment_16370546968tRhU8EvdSRUY7L7psuEf7.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★☆☆☆☆☆ (5.0 / 10) (1 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2021-12-01 12:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: inne
Liczba stron książki: 640
Jesteś pierwszym recenzentem tej książki tutaj :)
Podobne książki:
1\. Zrozumieć programowanie (Gynvael Coldwind) - najnowsza recenzja usera nightmaar ★★★☆☆ (5.0 / 10) - Wpis »
2\. Excel Programowanie w VBA