Wpis z mikrobloga

Czy raspberry pi zero w bądź 2w poradzi sobie z obsługą Torrent? Wiem, że wifi jest w nich wolne. Po prostu chodzi mi o działanie 24/7 z jednym dyskiem twardym.
#raspberrypi
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Baero: RAM-u najprawdopodobniej będzie brakować, bo zakładam że chcesz używać z VPN-em. Weź pod uwagę, że na Zero nie odpalisz wielu aplikacji, co wynika z architektury ARM v7. Z tego powodu aplikacje firmowe VPN różnych dostawców nie odpalają; torrentów nie próbowałem. Na Zero działa OpenVPN, ale nie ma killswitcha. Na Zero 2 już VPN-y działają. Problemem pozostaje przepustowość 20 i 35Mbit/s w Zero i Zero 2 względem Gigabita na kablu
  • Odpowiedz
@antek_akrobata: bardziej myślę o zakupie 2W, bo mała różnica w cenie a i wydajność większa. W wolnej chwili możesz sprawdzić, chociaż aż tak bardzo nie pali się, aby to szybko zrobić
  • Odpowiedz
@Baero: pobawiłem się trochę i transmission na 3 torrenty i 3 minuty ściągania (prędkość ok 2-3MB/s) ma zużycie procesora ok. 50% i temperaturę blisko 60 st. z założonym radiatorkiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Szybko byś go wykończył. Tutaj bym upatrywał problemów. Na nieszczęście do Pi Zero nie ma jeszcze żadnych porządnych radiatorów (chociaż pokazał się Flirc do Zero 2, ale pewnie będzie nieekonomiczny). W tym czasie
  • Odpowiedz
@kamikazee: @Baero: zrobiłem test z rtorrent. Niestety Zero 2 chyba się nie nadaje. Prędkości słabe, a temperatury wysokie - przy 4 torrentach w kilka minut dobijałem do 70 st. xD, a dedykowanego chłodzenia na rynku brak.

Pi4 - Gigabit LAN i duże radiatory na całość: przy normalnej pracy 50-55st max bez żadnych wiatraczków. Ale skoro masz terminal, to chyba bez sensu.
a.....a - @kamikazee: @Baero: zrobiłem test z rtorrent. Niestety Zero 2 chyba się nie...

źródło: comment_16365775244CCNZDF3hJI09rydK1UmLX.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz