#komputery #pcmasterrace https://www.silentiumpc.com/en/product/fortis-he1225-2/ Czy takie chłodzenie cpu sprzed dekady da się do czegoś współczesnego wykorzystać mimo braku oficjalnego wsparcia dla nowych platform? W końcu to kawał naprawdę dobrego radiatora. I jeszcze z ciekawości mtbf dotyczy tu właściwie wentylatora mam rozumieć? Bo taki radiator chyba mógłby dekady służyć.
Czy takie chłodzenie cpu sprzed dekady da się do czegoś współczesnego wykorzystać mimo braku oficjalnego wsparcia dla nowych platform? W końcu to kawał naprawdę dobrego radiatora.
@paramite: A jakże, oczywiście. Różnica rozstawu otworów między starym s775 a nowym S1151 czy S1150 to tylko po 2mm do rozpiłowania/rozwiercenia w uchwytach, i mocujesz bez problemu.
@paramite: no z am4 jest ten problem, że tam albo "koszyk" pośredni potrzebny, z dwoma (na zdjęciu poniżej niebieskimi) boczkami, do których łapiesz chłodzenie właściwe, albo wprost do gwintu w podstawce coś przykręcane, ale otwory są inaczej niż w intelu, po prostokącie.
Oczywiście - wszystko da się partyzancko ogarnąć, choćbyś miał jakieś kołki dodać, śrubki w termokurczce i z podkładką izolowaną, i zamontujesz wszytko do wszystkiego ;)
@paramite: można też na AM4 zamontować do oryginalnych otwórów taki kawałek blaczki, który ma otwory jak intelowskie chłodzenia - i montujesz do tego jak klasyczny intel ;)
@paramite: 1200 jest w jednym koszyku z 115X. Wszystkie mają ten sam rozstaw. Sam wrzuciłem boxowe chłodzenie z i5-10400F na i5-4690K siedzącego na płycie z LGA 1150.
https://www.silentiumpc.com/en/product/fortis-he1225-2/
Czy takie chłodzenie cpu sprzed dekady da się do czegoś współczesnego wykorzystać mimo braku oficjalnego wsparcia dla nowych platform? W końcu to kawał naprawdę dobrego radiatora.
I jeszcze z ciekawości mtbf dotyczy tu właściwie wentylatora mam rozumieć? Bo taki radiator chyba mógłby dekady służyć.
@paramite: A jakże, oczywiście. Różnica rozstawu otworów między starym s775 a nowym S1151 czy S1150 to tylko po 2mm do rozpiłowania/rozwiercenia w uchwytach, i mocujesz bez problemu.
Oczywiście - wszystko da się partyzancko ogarnąć, choćbyś miał jakieś kołki dodać, śrubki w termokurczce i z podkładką izolowaną, i zamontujesz wszytko do wszystkiego ;)
źródło: comment_1636400311FzJ3ZpanovtgXqvktt1CH4.jpg
Pobierzźródło: comment_1636400566GsDq7Bb47qG5qO7lwJVod4.jpg
Pobierz