Wpis z mikrobloga

#mechatronika #automatyka
Poradzi ktoś jak znaleźć jakąś prace po mechatronice związana ze studiami. Od razu zaznaczę że nie umiem programować i nie zrobiłem pracy dyplomowej. Te studia to setki niezwiązanych ze sobą tematów po trochu każdego. Przeglądając ogłoszenia w internecie nie mogę znaleźć niczego co kojarze. Da się czegoś nauczyć w miarę szybko z jakiś darmowych kursów w internecie?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@melodie666: robotyka lub plc na delegacjach w automotive. Wystarczy, że masz skonczone studia inżynierskie i znasz angielski na jakieś B1. Nic więcej nie musisz potrafić. Kasa się będzie zgadzać.
  • Odpowiedz
po mechatronice związana ze studiam

Te studia to setki niezwiązanych ze sobą tematów po trochu każdego

@melodie666: No ale to jest właśnie Mechatronika, czego Ty się spodziewałeś po tych studniach?
  • Odpowiedz
@s---k: czyli trzeba nauczyć się czegoś na boku, bo na studiach teoria sterowania i uczenie sie jakiś dziwnych wzorów i wykresów. Problem jak sie nie ma żadnych znajomości
  • Odpowiedz
@melodie666:

a masz wiedze, żeby poradzić czego mam sie uczyć aby sie tam dostać?

Ekipa Cię wszystkiego nauczy. Będziesz sobie ogarniał maszyny a w wolnym czasie (którego może być bardzo dużo) będziesz się doszkalał. UR da Ci dostęp do przykładów praktycznych :) Jak dobrze trafisz to i do programów PLC Cię dopuszczą. I na spokojnie sobie dokończysz pracę dyplomową i rozeznasz się na rynku.
  • Odpowiedz
@To_ja_moze_pozamiatam: no w okolicy, której mieszkam raczej nie ma takich ogłoszeń w tej branży w promieniu do 30km. Z ciekawości zapytam ile takiemu nowemu do przyuczenia zgodzą sie dać na początek. Da rade wyciągnąc 500 0brutto po pół roku?
  • Odpowiedz
@melodie666: Tak jak pisałem wyżej- w ogłoszeniu często jest wymagane doświadczenie ale przyjmują bez. Nie wiem niestety ile dostał- gość dopiero robi studia właściwie (jest po szkole średniej związanej ze stanowiskiem). Stawki są różne- to zależy od regionu i firmy. Ta stawka jest możliwa ale różnie może być.
  • Odpowiedz
@melodie666: głupoty gadasz, wezmą Cię do DURu jak tylko nie masz dwóch lewych rąk. Sam zaczynałem karierę w DURze...
Druga opcja to firmy integratorskie, też biorą bez doświadczenia, tylko tam Cię trochę będą dojeżdżać (delegacje, dużo nadgodzin), za to dużo się nauczysz (składanie szaf, PLC, HMI).
W DURach różnie bywa, czasami do PLC nawet najstarsi górale z DURów trzymają się z daleka bo maja od tego firmę zewnętrzną.
  • Odpowiedz