Wpis z mikrobloga

@Perun_93: Ja tez sie nie znam, ale 12 urzadzen na 1 gniazdko to to samo co 3 gniazdka i w kazde wpiete 4 urzadzenia. Tu bardziej chodzi o obwod i ilosc urzadzen, a nie gniazdka w obwodzie.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bacanahali: no właśnie. Jak to podepniesz do podwójnego gniazdka i podłączysz wszystkie możliwe opcje, to zwykły kabel dostaje obciążenie z 13 pkt na jeden kabel. Zapewne w przeciętnym mieszkaniu to znaczy conajmniej wybite korki
  • Odpowiedz
@M_longer Mi by się przydała bo teraz ratuje się 7 + 5 a tak to jedna był cały sprzęt ogarnął ( ͡º ͜ʖ͡º)
Komputer, 4 monitory, Głośniki, kierownica, drukarka, ładowarka do laptopa.
  • Odpowiedz
@Perun_93: tak dokładnie wystarczy jeden sprytny, żeby zepsuć dosłownie cokolwiek jak np. listwę czy nawet przewody w ścianach

Dlatego wymyśla się takie "zasady", które naprawdę zasadami nie są.
  • Odpowiedz
@Perun_93: Ja mieszkam w nowym budownictwie i mam na przyklad 8 gniazdek w scianie na jednym obwodzie. Nie wywala mi korkow, wiec podejrzewam ze kwestia obciazenia calego obwodu i wytrzymalosci kabli w scianach.
  • Odpowiedz
  • 7
@M_longer: ale zlot z elektrody się zrobił. Każdy obwód jest zabezpieczony odpowiednim bezpiecznikiem, najczęściej 16A ewentualnie 10A. Z zapasem projektowane są zarówno kable w ścianach (pod 16A jest zazwyczaj 2,5 mm2), jak i powinny być tego typu urządzenia jak ta listwa. I uwaga, jeśli listwa jest np do 10A a gniazdko jest na obwodzie 16A to użytkownik se musi pilnować mocy maksymalnej na danej listwie. Jeśli zaś listwa jest na
  • Odpowiedz
  • 2
@M_longer: ale zlot z elektrody się zrobił. Każdy obwód jest zabezpieczony odpowiednim bezpiecznikiem, najczęściej 16A ewentualnie 10A. Z zapasem projektowane są zarówno kable w ścianach (pod 16A jest zazwyczaj 2,5 mm2), jak i powinny być tego typu urządzenia jak ta listwa. I uwaga, jeśli listwa jest np do 10A a gniazdko jest na obwodzie 16A to użytkownik se musi pilnować mocy maksymalnej na danej listwie. Jeśli zaś listwa jest na
  • Odpowiedz
  • 0
@M_longer: wiadomo odpowiedź z automatu poszła do OPa a nie chce mi się już tych magików wołać, jeszcze będę się musiał z nimi wykłócać że co ja się znam, kto mi dał uprawnienia itd. szkoda strzępić ryja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@mmems ja sobie po prostu przeglądałem oferty i się trafiła taka listwa. Ogólnie jak ktoś nie ma watowanych bezpieczników albo esów ponad normy to powinno wybić i tyle. Gorzej jak taką listwę kupi ktoś kto "wie lepiej" i się zacznie robić kablonara ;)
  • Odpowiedz