Wpis z mikrobloga

Jeśli chcesz codziennie rozwijać się kulinarnie i próbować nowych przepisów, tak jak ja, zaobserwuj mnie. Spróbuje zainspirować cię do gotowania.
Dziś na obiad zrobiłem podudzia z kurczaka w sosie puttanesca. Dlaczego uważam, że warto?
- Łatwy w przygotowaniu dla amatorów, początkujących i nowicjuszy
- Smak potrawy oceniam na 8/10
- Wkład w przygotowanie trwa zaledwie 15min
- Czas całkowity 2godz 30min
- Danie dla 4 osób (rodzina się najje)

Składniki

800 g podudzi z kurczaka, ze skórą, z kością (8 szt.)
1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
½ łyżeczki papryki ostrej, mielonej
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
2 łyżeczki soli
olej rzepakowy, do podsmażenia podudzi
4 ząbki czosnku
15 g czerwonej papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
15 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
20 g oliwy z oliwek
20 g filetów z anchois, z puszki, solonych, odsączonych z oleju
30 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
700 g przecieru pomidorowego, typu passata
200 g wody
15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
1 - 2 szczypty cynamonu, mielonego
½ łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
1 ½ łyżeczki cukru trzcinowego, nierafinowanego
80 g czarnych oliwek, bez pestek, odsączonych z zalewy (opcjonalnie/jeśli lubisz)
natka pietruszki, świeża, tylko liście, do dekoracji

Jeśli spodobał Ci się przepis, to daj znać. Z zainteresowanym/-i podziele się szczegółami procesu przygotowania. Smacznego!

P.S. Tylko nie zapomnij podać z włoskim, suchym makaronem w rurkach ♡

#kuchnia #przepisy #gotujzwykopem #gotowanie #gotowanietomojapasja #kurczak #jedzenie #nocnazmiana
Pobierz NotYetDefined - Jeśli chcesz codziennie rozwijać się kulinarnie i próbować nowych prz...
źródło: comment_1634858679x9qnKFOFMTSI3ta8dO3X01.jpg
  • 5