#programowanie #java Mirki, najlepiej zacząć od tutoriali z YT, czy Thinking in java, albo javastart.pl, jeśli zaczynam naukę Javy od zera i chcę jak najszybciej przejść do kodzenia prostych gier pod Androida? Dodam, że mam podstawy w C++, więc kompletnie od podstaw nie muszę mieć wszystkiego podane. A może wogóle inny język do gier na Androida?
@Ricz: Zastanów się czy aby na pewno chcesz szybko czy może jednak dobrze, a trochę dłużej. Ja polecam Thinking in Java. Trochę czasu to zajmie ale poznasz język.
@Ricz: Osobiście polecam książkę. Kursy to na pewno szybsza droga do nauki, ale dla mnie gorsza. Po kursie będziesz wiedział jak zrobić niektóre rzeczy, ale bardzo często nie będziesz wiedział dlaczego to się robi tak, a nie inaczej co może być problemem jeśli miałbyś robić coś bardziej rozbudowanego. Jeśli miałbyś uczyć się z Thinking in Java to licz się z tym, że żeby ją przerobić dokładnie trzeba poświęcić z 200-250h
@Ricz: Teoretycznie da się coś tam w C++, ale nie mialem z tym stycznosci. Można też pisać w JavaScripcie i innych skryptowych ale jest to zbyt powolne. Jedyną sensowną opcją wydaje się być Java.
@Paczek_w_masle: @Ricz: zawsze można zrobić grę w Unity w C#, a w javie to potem tylko zlinkować. Ostatnio na głównej był przykład takiej gry (Space Ship).
@Dyzajash: A Unity jest też na Jave? Miałem właśnie pytać, bo czytałem gdzieś na wykopie, że ktoś z czystej Javy przeżucił cały kod do Unity i tam pisał aplikację dalej. Rozumiem, że Unity to silnik graficzny, jak Allegro w C++ na przykład, tak?
Mam straszne problemy z zasypianiem. Nie mam o czym myśleć przed snem żeby było to angażujące. O czym Wy myślicie? Bo ze mną coś nie tak się porobiło i nie umiem ani marzyć ani śnić, może mam za nudne żyćko ostatnio czy co xd #dobranoc #sen #sny #zdrowie #depresja #bezsennosc
@Paczek_w_masle:
Ale jeśli gry na Androida, to tylko Java, tak?
@Ricz: unity to tylko C# i JS (jest jeszcze niby Boo). Aczkolwiek od nowej wersji nie będą już wspierać JS. Więc jak działać w Unity to tylko w C#.
@hilemz: Skąd to wziąłeś? Te liczby. Z doświadczenia, "z na oko"? Z ciekawości pytam :)
Komentarz usunięty przez autora
Dzięki za odpowiedź.