Wpis z mikrobloga

• 1829
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 103
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zwardi: któraś skupiała w podobny sposób 3/4 państw kontynentu? Jeśli Europa zachowała reszty instynktu samozachowawczego będzie dążyła do federalizacji inaczej przestanie się liczyć na świecie i będzie rozgrywana przez mocarstwa takie jak USA, Rosja czy Chiny. To już nie czasy, gdy europejskie państwa miały kolonie na cały świecie i o wpływy trzeba było się bić między sobą. Teraz trzeba się jednoczyć, żeby zachować jakiekolwiek wpływy.
  • Odpowiedz
@innv: słuchałem jakiś czas temu w podcaście "Dawno temu w telewizji" wywiadu z Moniką Richardson i Conrado Moreno. Monika opowiadała że przed reaktywacją programu na jubileusz Polski w UE w 2019 roku rozmawiała ze Steffenem Mullerem o tym projekcie. Steffen powiedział, że nie bierze w tym udziału, bo dla niego "ten papier śmierdzi" i czuje że zostaną w tym programie instrumentalnie wykorzystani.

I miał rację, program reaktywowano na jeden sezon,
  • Odpowiedz
  • 1
@Yahoo_ Dlatego też użyłem słowa "niestety". Co do samej ue mam dużo zastrzeżeń, zaczęło się od usunięcia patronów Europy z rewersu monet euro, skończywszy na zdebilałych, tęczowych barwach parlamentu. Nie tędy droga.
  • Odpowiedz
Zakończyła to zakończyła, przyczyny zawsze są różne.

@Zwardi: Nie misiu, wczesniej psiałeś, że unie się rozpadały.

No, to wymieniaj te rozpadnięte, czekamy co tam wyszukasz na wikipedii.
  • Odpowiedz
  • 1
@Filipterka25 brak argumentów - zmieniamy temat xd
Unia polsko- węgierska też wygasła? To takie modne słowo jak sławne "wygaszanie kopalń" Toż nic złego się nie stało, taki los..
  • Odpowiedz
Unia polsko- węgierska też wygasła?

@Zwardi: A co tam znowu z tym wygaszaniem?

Unia polsko-węgierska to była raptem unia personalna, nie państwowa. Coś jak obecna "unia" między Kanadą i Australią xD
  • Odpowiedz