Wpis z mikrobloga

Mirki developerki serio .NET aż tak odstaje płacowo od Javy? Kurcze patrzę z ciekawości na oferty pracy i serio widać zabory, jak to jest? Wiem, że jak jest się dobrym to i tu i tu będzie się dobre pieniądze zarabiać, natomiast ciekawi mnie taka średnia, czy serio .NET przy porównywalnym expie/zaangażowaniu musi liczyć na mniej?

#naukaprogramowania #programista15k #programowanie
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pabl0esc0bar: przebranżowię się za jakiś czas, chwilowo siedzę w c++ ze względu na ciekawy projekt

a już raz się przekwalifikowywałem i niestety oferowali mi przy innych technologiach stanowisko juniora (z trochę lepszą kasą), więc to nie jest tak chop siup

ale mam 4 lata doświadczenia w .net, jedynie w wpf, a nie w webie, co mnie trochę ogranicza
  • Odpowiedz
@WyjmijKija: patrząc po justjoin.it to jakieś 2-3k jeśli chodzi o mida, natomiast często senior .NET kończy się na 21k gdzie przy javie jak wiaodmo jest to znacznie więcej. Oczywiście to tylko obserwacje ogłoszeń o pracę, mam wrażenie że pytasz bo masz inną opinię ;p
  • Odpowiedz
@pabl0esc0bar: .NET odstaję ok 5-10% zarobkowo na każdym poziomie ale jest dużo mniejsza konkurencja i mniej ogarniętych ludzi. Co do tych kilku ofert które ktoś wystawił to domyślam się że to jakieś pojedyńcze przypadki o których 99% śmiertelników może pomarzyć więc nie wielka różnica że są dostępne w javie a nie w .NET.
  • Odpowiedz
@pabl0esc0bar: Wiem, nie zauważyłem. Jeśli chodzi o architekturę, DDD i inny modne podejścia to mam wrażenie że w Javie można spotkać więcej ogarniętych ludzi, ale jest też masa starej technologii i wymagania pisania w starej wersji języka. W javie siedzisz na 8 albo 11 jak masz farta, w C# nawet w legacy projektach korzystasz z najnowszej wersji z wyłączeniem paru ficzerow (typu domyślne implementację interfejsów). Co kto lubi
  • Odpowiedz
@pabl0esc0bar: 21k za co? 21 dni na b2b? Przecież to jest ledwie 125 na godzinę. Tyle mid .net dostaje. Ja nie jestem super dobry, senior z dużym stażem, parę lat jako lead i ostatnio na stanowisko seniora proponowali mi 170
  • Odpowiedz