Wpis z mikrobloga

@Sok_Mandarynkowy: możesz mi nie wierzyć bądź nie ale robię w IT jako Dev, pracowałem na uop i na b2b, znam trochę rynek i w niektórych firmach programistycznych w Polsce umowa b2b to jest chomąto, pewien sposób uciemiężenia programisty aby z---------ł jak wyścigówka
  • Odpowiedz
@jaca_66:

@Sok_Mandarynkowy pamiętaj, że jak ktoś zakłada działalność to ma pół roku mikro zusu. Efektywnie płaci z 80zl składki zdrowotnej i tyle (reszta odlicza się od podatku). Więc z takiego 5k zostaje mu ponad 4000. A jak jest przed 26 to chyba jeszcze pitu nie płaci (czy się mylę i na działalności to nie działa?). Potem przez 2 lata "mały zus".

Fakt - odpowiedzialność majątkiem, mniejsza ochrona prawna i
  • Odpowiedz
@josoof: tak, w firmie gdzie pracowałem programiści mieli zapisy o karach w przypadku gdy nie naprawia krytycznej funkcjonalności w ileś tam godzin w przypadku ich winy, za każdy dzień zwłoki kara, pracowałeś kiedyś na b2b, czy tyle co się naczytałes na wykopie ? XD
  • Odpowiedz
@Sok_Mandarynkowy: nie wiem co cię tak dziwi i czy z piwnicy czasem wychodzisz, ale pomijając IT to połowa kraju tak pracuje wliczając w to na przykład

kierowców
kurierów
sprzedawców/przedstawicieli w firmach typu UPC
instruktorów
  • Odpowiedz
@ks2m: U mnie nikt tak nie pracuje. A mam kolegę kuriera. Przedstawicieli handlowych też znam, ale to inna bajka. Oni po prostu mają sprzedawać, nie odpowiadają za to, że coś się s-------i z materiałami. Zresztą, nawet jako przedstawiciel często masz wybór i możesz mieć UoP. Chyba, że jesteś domokrążcą fotowoltaicznym, ale wtedy współczuję.

Instruktor Nauki Jazdy, owszem, ale możesz też pracować na zleceniu. Zresztą, instruktor to rzadko kiedy jest ZAWÓD.
  • Odpowiedz
pracowałeś kiedyś na b2b,

@jaca_66: nie, byłem poziom wyżej - rozliczałem. Jak umowa ma zapisy które Ci się nie podobają to jej nie podpisujesz, a negocjować możesz wszystko.
  • Odpowiedz
@Sok_Mandarynkowy:
1. Tak, b2b sie raczej oplaca bawic od 7k w gore.
2. Przeciez na umowie b2b mozesz miec platne urlopy. Przeciez to Ty sie masz dogadac z pracodawca i jak cos Ci nie pasuje to nie podpisujesz i tyle xD
No i kare jak cos o----------z to mozesz miec na kazdej umowie
  • Odpowiedz