Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ortopliss: napisz coś o integracji, emigracja ma sens jeśli myślisz tam zostać. Słyszałem, że Szwedzi na zewnątrz bardzo otwarci ale ciężko się z nimi zaprzyjaźnić i zawsze będziesz dla nich obcym, małe szanse, że zaproszą cię do siebie.
  • Odpowiedz
Pracuję obecnie dla szwedzkiej firmy, też jako programista i to co się tam odjaniepawla pod względem work-life balance to był dla mnie szok przez pierwsze kilka miesięcy. Na początku patrzyłem na to z podziwem, bo warunki do tego mają przez Państwo zapewnione niesamowite - w zespole prawie każdego dnia ktoś będzie na VABie (opieka na chore dziecko) lub nie będzie go przez pół dnia, bo 'musi odebrać dziecko ze szkoły'. Po jakimś
  • Odpowiedz
@hoodboy__: no, też to już doświadczyłem, że jest grupa osób, którym zależy, a druga grupa, która po prostu chce się nie spinać i ma wywalone. ( ͡° ͜ʖ ͡°) też mnie to trochę boli. Ale o tym napiszę później
  • Odpowiedz
ale gdy patrzysz na infrastrukturę i wszystko wokół ciebie, to nie jest ci wcale żal tych pieniędzy.

Nie martwisz się, że kierowca autobusu jest sfrustrowany i nie skupia się na drodze, bo nie ma za co wyżywić rodziny.

Skopiuję mój komentarz z poprzedniego wpisu: wszechobecna natura, chill, podejście do życia, work life balance, cisza, przestrzeń, czysta woda, brak zanieczyszczeń powietrza, ogólnonarodowa uprzejmość i uczynność, jakość edukacji, brak biedy wokół mnie (w sensie:
  • Odpowiedz
Czyli to, co u nas ludzie za minimalną.

@arysto2011: wynajmij duże mieszkanie we Wrocławiu czy Warszawie, zjedz, kup miesięczne i wyjdź na miasto za dwie minimalne ( ͡° ͜ʖ ͡°) zobaczymy ile ci zostanie
Widziałem te statystyki o przestępstwach, nie wiem czy żyję w bańce czy jak, ale jest tutaj tak turbospokojnie, że nie mogę XD na Nadodrzu się dużo bardziej bałem
  • Odpowiedz
  • 0
@ortopliss super sie to czyta. W Szecji byłem pierwszy raz jakks w 96 roku i wtedy jeszcze nie rozumiałem o co w tym wszystkim chodzi. Od kilku lat wracam regularnie i nie mogę się nadziwić jak mi się tam podoba. Gdybym miał emigrować z Polski to chyba właśnie tam.
  • Odpowiedz
@ortopliss przymierzam się wyprowadzać do Szwecji jakoś pod koniec/na początku roku, bo mój niebieski to Szwed. Dzięki strasznie za wpisy, choć nie jestem programistą 30k (ale branża podobna :D), to i tak cholernie pomagają!
  • Odpowiedz
@ortopliss okolice Malmö, chłop mieszka w Lund. Ale szczerze mówiąc pracy będę szukać w całym kraju, wiadomo że najlepiej by było mieszkać w Skane, ale nie jest to wymóg. :D miałam jedna rozmowę dwa lata temu w Sztokholmie, więc może nie będzie źle. Byleby oddzwaniali ( )
Trochę jak bezpiecznik, chce być po prostu samodzielna i niezalezna od niebieskiego, w razie gdyby coś poszło nie tak
  • Odpowiedz
Nie zachęciło mnie to do przeprowadzki, ale niesamowicie ciekawie się czyta - dziękuję OPie za przedstawienie Twojej perspektywy szczegółowo
  • Odpowiedz