@przegladarkauzy: Żyłem wiele lat w Belgii, żyłem w Szwecji i w UK. Zarabiałem grubo ponad średnią, ale po ośmiu latach tułaczki wróciłem do Polski.
I jestem zadowolony. Poziom życia bardzo wysoki. Prywatna służba zdrowia działa jak należy — dostęp do specjalistów, tomografii, badań krwi, USG etc. dostępne są dla mnie i dla całej rodziny od ręki (płace też minimalną składkę na NFZ). Piękna Polska przyroda (lasy, jeziora, góry, rzeki) na
@ortopliss region Norrbotten here, zaraz zleci sie stado wybobków i ci powie ze to tylko na pokaz jest a tak na prawde to zapewne twoja partnerke zgwalcili kolorowi na twoich oczach a ty jeszcze im musisz odszkodowanie zaplacic bo nie byla w ich typie.Ze swojej strony polecam północne rubieże, mimo iz daleko (1k km ) to dla osoby zyjacej od dekady w sscislym centrum miasta jest bajka
@Saykoza84: bardzo chciałbym kiedyś na północ! Ogólnie marzy mi się skończyć z dużym miastem i zamieszkać gdzieś na szwedzkiej prowincji. Nawet takie Umeå czy Skellefteå by mnie zadowoliło
@ortopliss: Mieszkałem 1.5 roku w Norwegii i pracowałem tam jako programista. Teraz wróciłem do Polski i uważam, że Polacy mają tendencję do z-----------a i zarzynania się w pracy. Presja jest niesamowita, siedzenie po godzinach i parcie na kasę. Nie mogę się przestawić na takie tępo i już planuję powrót do Oslo, gdzie jest spokojnie i gdzie da się żyć.
@ortopliss wydaje mi się ze Umea, był by dla ciebie spoko. Po tygodniu mogę powiedzieć że to jest miasto tylko z nazwy w pozytywnym sensie. Wszędzie sobie na luzie dojedziesz rowerkiem, a dokoła masz w zasięgu pełno lasów.
@ortopliss: te zasady wypłat zaprzeczają logice, specjaliści zarabiają dużo nie dlatego że rząd to ustala tylko dlatego że ich praca jest bardziej potrzebna społeczeństwu i ludzie są gotowi za to tyle płacić.
Jeśli podniosą wypłaty kierowcom do tego samego poziomu to specjaliści zostaną kierowcami a ich praca będzie wtedy jeszcze bardziej niedostępna i tym samym jeszcze droższa. Socjalizm nie działa, prawdopodobnie finansują straty ropą czy czymś innym, to się nie
@ortopliss: z tego co liczę to za tą kasę która masz teraz średnio się opłaca jechać... tyle tylko ze spokojnie masz perspektywę żeby dostać tyle ile w pl jest nie do dostania...
BTW. jakie są zasady przyznania obywatelstwa szwedzkiego?
@ortopliss: Czy uważasz, że obecne zarobki pozwalają Ci na to samo, na co mogłeś pozwolić sobie w Polsce? Czy nowa pensja w Waszym przypadku oznacza pewne ograniczenia? Np. w Polsce byliście w stanie, nie wiem, np. wymieniać samochód co 2 lata, a tam z obecną pensją już Was na to nie stać. Albo jakaś wymiana telefonów/mebli. Zarobki rzędu 15k w Polsce pozwalają raczej na spokojny tryb życia, bez konieczności martwienia
@Best11: oo, zarąbiste pytanie. Popołudniu będę pisał kolejny wpis o szokach, to może zawrę tam takie obrazowe przykłady i trochę bardziej się rozpiszę.
I jestem zadowolony. Poziom życia bardzo wysoki. Prywatna służba zdrowia działa jak należy — dostęp do specjalistów, tomografii, badań krwi, USG etc. dostępne są dla mnie i dla całej rodziny od ręki (płace też minimalną składkę na NFZ). Piękna Polska przyroda (lasy, jeziora, góry, rzeki) na
Komentarz usunięty przez autora
Jeśli podniosą wypłaty kierowcom do tego samego poziomu to specjaliści zostaną kierowcami a ich praca będzie wtedy jeszcze bardziej niedostępna i tym samym jeszcze droższa. Socjalizm nie działa, prawdopodobnie finansują straty ropą czy czymś innym, to się nie
BTW. jakie są zasady przyznania obywatelstwa szwedzkiego?