Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@przegladarkauzy: Żyłem wiele lat w Belgii, żyłem w Szwecji i w UK. Zarabiałem grubo ponad średnią, ale po ośmiu latach tułaczki wróciłem do Polski.

I jestem zadowolony. Poziom życia bardzo wysoki. Prywatna służba zdrowia działa jak należy — dostęp do specjalistów, tomografii, badań krwi, USG etc. dostępne są dla mnie i dla całej rodziny od ręki (płace też minimalną składkę na NFZ). Piękna Polska przyroda (lasy, jeziora, góry, rzeki) na
  • Odpowiedz
@ortopliss region Norrbotten here, zaraz zleci sie stado wybobków i ci powie ze to tylko na pokaz jest a tak na prawde to zapewne twoja partnerke zgwalcili kolorowi na twoich oczach a ty jeszcze im musisz odszkodowanie zaplacic bo nie byla w ich typie.Ze swojej strony polecam północne rubieże, mimo iz daleko (1k km ) to dla osoby zyjacej od dekady w sscislym centrum miasta jest bajka
  • Odpowiedz
@Saykoza84: bardzo chciałbym kiedyś na północ! Ogólnie marzy mi się skończyć z dużym miastem i zamieszkać gdzieś na szwedzkiej prowincji. Nawet takie Umeå czy Skellefteå by mnie zadowoliło
  • Odpowiedz
@ortopliss: Mieszkałem 1.5 roku w Norwegii i pracowałem tam jako programista. Teraz wróciłem do Polski i uważam, że Polacy mają tendencję do z-----------a i zarzynania się w pracy. Presja jest niesamowita, siedzenie po godzinach i parcie na kasę. Nie mogę się przestawić na takie tępo i już planuję powrót do Oslo, gdzie jest spokojnie i gdzie da się żyć.
  • Odpowiedz
  • 0
@ortopliss wydaje mi się ze Umea, był by dla ciebie spoko. Po tygodniu mogę powiedzieć że to jest miasto tylko z nazwy w pozytywnym sensie. Wszędzie sobie na luzie dojedziesz rowerkiem, a dokoła masz w zasięgu pełno lasów.
  • Odpowiedz
@ortopliss: te zasady wypłat zaprzeczają logice, specjaliści zarabiają dużo nie dlatego że rząd to ustala tylko dlatego że ich praca jest bardziej potrzebna społeczeństwu i ludzie są gotowi za to tyle płacić.

Jeśli podniosą wypłaty kierowcom do tego samego poziomu to specjaliści zostaną kierowcami a ich praca będzie wtedy jeszcze bardziej niedostępna i tym samym jeszcze droższa. Socjalizm nie działa, prawdopodobnie finansują straty ropą czy czymś innym, to się nie
  • Odpowiedz
@ortopliss: z tego co liczę to za tą kasę która masz teraz średnio się opłaca jechać... tyle tylko ze spokojnie masz perspektywę żeby dostać tyle ile w pl jest nie do dostania...

BTW. jakie są zasady przyznania obywatelstwa szwedzkiego?
  • Odpowiedz
@ortopliss: Czy uważasz, że obecne zarobki pozwalają Ci na to samo, na co mogłeś pozwolić sobie w Polsce? Czy nowa pensja w Waszym przypadku oznacza pewne ograniczenia? Np. w Polsce byliście w stanie, nie wiem, np. wymieniać samochód co 2 lata, a tam z obecną pensją już Was na to nie stać. Albo jakaś wymiana telefonów/mebli. Zarobki rzędu 15k w Polsce pozwalają raczej na spokojny tryb życia, bez konieczności martwienia
  • Odpowiedz