Wpis z mikrobloga

Jak widzisz linię zatrzymania składającą się z trójkątów to nadal masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa bo to, że znak ustąp pierwszeństwa leży w rowie nie daje ci pierwszeństwa przed pojazdem z lewej strony.

@janekplaskacz: XDDD

Nie, nie masz bo tak jak ci pisałem i próbowałem wytłumaczyć same trójkąty na jezdni nie znaczą nic bo są one jedynie powtórzeniem znaku pionowego. Jeśli znaku pionowego nie ma to czego są niby powtórzeniem? Wówczas
  • Odpowiedz
@Krupier:

Nie, nie masz bo tak jak ci pisałem i próbowałem wytłumaczyć same trójkąty na jezdni nie znaczą nic bo są one jedynie powtórzeniem znaku pionowego.

Zastanów się jeszcze raz. Skro na drodze zostały trójkąty a nie ma znaku A-7 to wg Drexlera masz pierwszeństwo przed autem nadjeżdżającym z lewej strony, zgodnie z regułą prawej ręki.
  • Odpowiedz
proste pytanie, czy obowiązuje kierującego znak ustawiony nieprawidłowo? - np. B-25 zakaz wyprzedzania zgodnie z rozporządzeniem dla projektantów nie może być ustawiony na drodze gdzie są co najmniej 2 pasy ruchu w jednym kierunku (czyli przeznaczeniem B-25 jest zakaz wyprzedzania po połowie jezdni dla drugiego kierunku ruchu)

@megawatt: to już sprawa dla sądu bo policja pewnie mandat ci wlepi. Moim zdaniem do wybronienia już w pierwszej instancji.
  • Odpowiedz
Zastanów się jeszcze raz. Skro na drodze zostały trójkąty a nie ma znaku A-7 to wg Drexlera masz pierwszeństwo przed autem nadjeżdżającym z lewej strony, zgodnie z regułą prawej ręki.

@janekplaskacz: dokładnie tak jest. Tak jak już pisałem - częsta sytuacja na parkingach marketowych oznaczonych strefą ruchu.

Większość oczywiście się do tego stosuje, ale jak trafisz na kogoś kto zna przepisy to możesz się zdziwić i troszkę kasy stracić. Szczególnie
Krupier - > Zastanów się jeszcze raz. Skro na drodze zostały trójkąty a nie ma znaku ...

źródło: comment_16325852458dMbtSeM52dzQRd512aai7.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Krupier:
Napisałeś, że nie ma. Czyli z lewej strony koleś ma znak D-1, a ty uważasz, że linia to tylko ozdoba i też masz pierwszeństwo. I nie widzisz, że to niebezpieczne. Super.
  • Odpowiedz
  • 0
@janekplaskacz: co? XD

Człowieku, ostatni raz to piszę. W przypadku braku znaku "ustąp pierwszeństwa" i z wymalowanymi jedynie trójkątami na jezdni skrzyżowanie jest równorzędne. I tak, bez znaku pionowego linia nie ma żadnego znaczenia.
  • Odpowiedz
  • 1
@Krupier:
Równorzędne dla tego, co miał A-7 i zignorował linię z trójkątów. Dla tego, co jedzie drogą z pierwszeństwem nadal jest to droga z pierwszeństwem. A to znaczy, że dwie osoby na kursie kolizyjnym uważają, że mają pierwszeństwo. To wg ciebie jest bezpieczne?
  • Odpowiedz
  • 0
@janekplaskacz: nie, to nie jest bezpieczne dlatego taka sytuacja nie powinna istnieć. I w zasadzie nie spotkałem się z taką nigdzie poza właśnie parkingami marketowymi gdzie w ogóle czasem nie ma znaków pionowych, a jedynie same poziome. W przypadku kolizji w takiej sytuacji winnym będzie niestety osoba, która nie ustąpi temu po prawej i zostanie jej jedynie walka w sądzie.
  • Odpowiedz
  • 0
@janekplaskacz: jedyną osobą, która się myli jesteś ty. Tak działają obecne przepisy i im szybciej się z tym pogodzisz tym mniej problemów możesz mieć w przyszłości.
  • Odpowiedz
  • 0
@Krupier:
Nie działają tak. To wymysł starego dziadka, że linie, której nie wolno narysować sobie ot tak ma nic nie znaczyć gdy ktoś złamie znak. Skoro linia jest związana ze znakiem pionowym to masz zakładać, że ten znak tam jest bo innej możliwości nie ma.

W przypadku znaków F-10 i P-8 to już w ogóle odlot, bo przepisy mówiąl wprost co innego. Właśnie dlatego w rozporządzeniu technicznym nie ma obowiązku
  • Odpowiedz
Nie działają tak. To wymysł starego dziadka, że linie, której nie wolno narysować sobie ot tak ma nic nie znaczyć gdy ktoś złamie znak.

@janekplaskacz: nie masz racji. Ja ci tego nie wytłumaczę, napisz do kogoś kto ma większą wiedzę w tej kwestii niż ja i ty razem wzięci, może on to zrobi. Np. do Draxlera. Albo Stefańskiego. Ale to pewnie też dziadek co się nie zna, anon wykopek wie lepiej.
  • Odpowiedz
@Krupier:

nie masz racji. Ja ci tego nie wytłumaczę, napisz do kogoś kto ma większą wiedzę w tej kwestii niż ja i ty razem wzięci, może on to zrobi. Np. do Draxlera. Albo Stefańskiego

Mam rację, ja ci tego nie wytłumaczę, napisz do Tomasz Topy z Jaworzna, ma największe sukcesy praktyczne w poprawie
  • Odpowiedz
Mam rację, ja ci tego nie wytłumaczę, napisz do Tomasz Topy z Jaworzna, ma największe sukcesy praktyczne w poprawie bezpieczeństwa.

@janekplaskacz: nie, nie masz racji. Prostych przepisów nie rozumiesz. Ja jednak wolę ludzi, którzy mają większe doświadczenia w kwestii ruchu drogowego oraz uczestniczyli w tworzeniu obecnych przepisów (nie umniejszając zasług panu Tomaszowi).

To jak to działa zależy od interpretacji
  • Odpowiedz
@Krupier:

Prostych przepisów nie rozumiesz.

Właśnie o to chodzi, że rozumiem. Natomiast ty nie rozumiesz, co się do ciebie pisze. Jeszcze raz:
Skoro linia jest związana ze znakiem pionowym to masz zakładać, że ten znak tam jest bo innej możliwości nie ma, bo nie może na drodze występować sytuacja, że jest linia zatrzymania bez
  • Odpowiedz
Skoro linia jest związana ze znakiem pionowym to masz zakładać, że ten znak tam jest bo innej możliwości nie ma,

@janekplaskacz: to już ci napisałem, że nie, to tak nie działa.

bo nie może na drodze występować sytuacja, że jest linia zatrzymania bez znaku
  • Odpowiedz
Ale nie podałeś przepisu. To, że stary dziadek opacznie, wbrew logice i bezpieczeństwu źle rozumie przepis nie jest dowodem.

@janekplaskacz: ten stary dziadek ma więcej wiedzy w tym temacie niż ja i ty razem wzięci. Kolejny raz ci to mówię. Ty jesteś nikim w tej kwestii, on jest autorytetem.

Mówię o przepisach. Dawaj podstawę prawną, gdzie jest dopuszczone, że można namalować linię zatrzymania bez znaku
  • Odpowiedz