Aktywne Wpisy

Ksemidesdelos +17
W Ugandzie odkryto ponad 31 milionów ton rudy złota, w której znajduje się około 320 tysięcy ton czystego, rafinowanego złota. Szacunkowa wartość tego skarbu to aż 12 bilionów dolarów.
To odkrycie może całkowicie odmienić przyszłość gospodarczą kraju i umieścić Ugandę wśród największych graczy na światowym rynku złota. Jeśli zostanie mądrze wykorzystane, może przynieść ogromne inwestycje, tysiące miejsc pracy i dynamiczny rozwój infrastruktury.
Eksperci jednak ostrzegają - tak ogromne bogactwo wymaga przejrzystego zarządzania
To odkrycie może całkowicie odmienić przyszłość gospodarczą kraju i umieścić Ugandę wśród największych graczy na światowym rynku złota. Jeśli zostanie mądrze wykorzystane, może przynieść ogromne inwestycje, tysiące miejsc pracy i dynamiczny rozwój infrastruktury.
Eksperci jednak ostrzegają - tak ogromne bogactwo wymaga przejrzystego zarządzania
źródło: uganda
Pobierz
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Dim x as niewiemco
Dim y as niewiemtez
Set x = ActiveCell.EntireColumn
Set y = ActiveCell.EntireRow
Range("A1:xy").Select
Prawdopodobnie staram się to zrobić w zły sposób, ale jako co w ogóle dimować takie parametry, żeby później móc wsadzić je do takiego range'a?
#pytanie #pytaniedoeksperta
https://docs.microsoft.com/en-us/office/vba/api/excel.range.cells
Range("M:M,13:13").Select
Z tym, że chciałbym, żeby był elastyczny i zależny od aktywnej komórki.
Z tym, że nie wiem jako co zdimować i nie wiem co wyciągnąć z ActiveCella. Po prostu ActiveCell.EntireColumn. ActiveCell.EntireColumn. Adress?
Union(x,y).SelectSub abc()
Dim x, y As Integer
x
Zrobiłem w ten sposób co pokazałeś, z tym rangem co podałem i wyskoczył mi taki błąd:
źródło: comment_1632340654Gz59VKIiuUcqdi1NvkoARx.jpg
Pobierzźródło: comment_1632340670BqTDXfp2FI5yriwm0FWCbX.jpg
Pobierzźródło: comment_1632341133t6lc25WYYwl1DN5QcOvtP1.jpg
Pobierzźródło: comment_1632342042waaGWt8wvsozLkIoXMrrVH.jpg
Pobierz@Oake: Po pierwsze masz nadmiarowy dwukropek po drugim iksie i to on powoduje błąd. Po drugie taki zapis excel zrozumie literalnie jako polecenie zaznaczenia kolumn X i Y; żeby przekazać do zakresu liczby przechowywane w zmiennych, musisz dołączyć je poza nawiasami operatorem "&". Po trzecie do zmiennej y zostanie przekazany numer kolumny, co obiekt Range potraktuje jako wiersz, musiałbyś zatem najpierw przerobić liczbę