Wpis z mikrobloga

@kisuarf: a może fanatycy łapania noży? popatrz na naszego babana kiedy cos jest grzane sesja w sesje po 30-50% a pozniej spada. Tez znajdują się chętni. Przewaznie to leci jeszcze nizej i nizej a i tak kupuja. Popatrz też na alibabe, okazją miało byc 250, 200...
  • Odpowiedz
@widmo82 być może masz rację. Chociaż patrząc na skale zakupu nie chce mi się wierzyć do końca, no zobaczymy.
Do końca miesiąca się okaże czy mamy nowy Lehman i powtórkę z 2008 tylko na jeszcze większą skalę
  • Odpowiedz
kupują Ci co wiedzą, że Pekin bedzie ratował tą firme a my dowiemy się dopiero po fakcie( ͡° ͜ʖ ͡°)

@maryjuszpitagoras: Mi się wydaje że przejmą jej majątek za bezcen bo do kolejnej pięciolatki potrzebują wybudować sporo mieszkań socjalnych (ale to moja spiskowa teoria)
  • Odpowiedz
Mi się wydaje że przejmą jej majątek za bezcen bo do kolejnej pięciolatki potrzebują wybudować sporo mieszkań socjalnych (ale to moja spiskowa teoria)

@Fearaneruial: A Puchatek aby od dawna nie był czasem cięty na pompowanie nieruchomościowego balona? Bo budują miasta widma marnując olbrzymie pieniądze i nic z tego nie ma - to nie jest żadne pozytywne zjawisko dla Chin. Jedynie słomiany wskaźnik PKB wtedy ładnie wygląda, nie ma innych zysków.
  • Odpowiedz
@Khaine: Niby tak, ale oni tych miast widm potrzebują! Ale nie stojących pustych jako lokata kapitału rosnąca 5-10% rocznie.
Mają jawnie zapisane w planach przeniesienie grubych milionów ludzi do miast i gdzieś ich będzie trzeba pomieścić
a z drugiej strony, te mieszkania mają właścicieli i BARDZO wysokie ceny i nie łamiąc mocno prawa przez najbliższe kilkadziesiąt lat nie będzie można ich przejąć - w Chinach mieszkania buduje się na terenie dzierżawionym
  • Odpowiedz
Jak to się doda do siebie to mi by wychodziło że krach na rynku nieruchomości jest Partii na rękę.

@Fearaneruial: No mi też tak wychodzi. Chiny w tej chwili marnują zasoby tylko po to żeby zaspokajać prymitywną chciwość przeciętnego chińczyka żeby zarobić na spekulacji mieszkaniami których nikt nawet nie potrzebuje. Tak naprawdę #!$%@?ęcie nieruchomości w skali globalnej jest na rękę przeciętnym ludziom - też w skali globalnej. Zyski z tego balona
  • Odpowiedz