Wpis z mikrobloga

@Bazooka: Pytanie, co chcesz smażyć na oliwie? Jak jakieś warzywa na patelnie, kurczaka z warzywami czy jajecznicę sobie zrobić, to po prostu nie rozgrzewaj jej do tego stopnia, aż zacznie skwierczeć przed wrzuceniem składników (jajecznicy nie polecam, chociaż czasami zrobię sobie, bo ma zupełnie inny smak).
Jak chcesz smażyć schabowe, czy cokolwiek na głębokim tłuszczu, to odradzam. Oliwa się do tego nie nadaje.

Generalnie oliwa ma przede wszystkim dać tę oleistą
@Bazooka oliwa się nie nadaje do smażenia,.zmień lekarza


@jaceks653: Ty się nie nadajesz do kuchni. I ty też @TakiTaki . Oliwa to jeden z najzdrowszych tłuszczy do smażenia. Dobra EVOO ma temperaturę dymienia taką samą co popularne rafinowane oleje roślinne. Ale dzięki temu że nie jest rafinowana zawiera dużo przeciwutleniaczy. A to jest kluczowe. Mało jest istotna temperatura dymienia - i tak nie chcesz jej osiągnąć i poprawnie smażąc nie osiągasz.