Aktywne Wpisy
WykopX +62
#wroclaw Chwilę temu 17 latka przechodziła przez przejście dla pieszych (Rondo) i jebnął w nią tramwaj. Zginęła na miejscu. Kilka wozów straży pożarnej, parawan rozłożony, nadal ją zeskrobują z torów.
#wypadek #smiertelnewypadki
#wypadek #smiertelnewypadki
Need +67
#ukraina
Ależ dzisiaj orka #bartosiak na twitterku
https://x.com/kwojczal/status/1772976134973448426?s=46
Ależ dzisiaj orka #bartosiak na twitterku
https://x.com/kwojczal/status/1772976134973448426?s=46
Czy ja robię coś nie tak? Za wysoka temperatura?
#pytanie #pytaniedoeksperta #gotowanie
@jaceks653: bzdura
@jaceks653: o, druga bzdura :)
@kanciak12: chyba samochodowy, sprawdź jeszcze raz. Zresztą, może mieć i pincet, temperatura smażenia to 100-150, oliwa da radę, jedyny problem ze smażeniem na oliwie to koszt.
Jak chcesz smażyć schabowe, czy cokolwiek na głębokim tłuszczu, to odradzam. Oliwa się do tego nie nadaje.
Generalnie oliwa ma przede wszystkim dać tę oleistą
@jaceks653: Ty się nie nadajesz do kuchni. I ty też @TakiTaki . Oliwa to jeden z najzdrowszych tłuszczy do smażenia. Dobra EVOO ma temperaturę dymienia taką samą co popularne rafinowane oleje roślinne. Ale dzięki temu że nie jest rafinowana zawiera dużo przeciwutleniaczy. A to jest kluczowe. Mało jest istotna temperatura dymienia - i tak nie chcesz jej osiągnąć i poprawnie smażąc nie osiągasz.
Dzięki za informacje i porady. To jest filtrowana oliwa z oliwek. Smażyć zamierzam od czasu do czasu jakieś warzywa i kurczaka. Następnym razem spróbuję mniejszego ognia i zobaczymy jak to będzie.