Wpis z mikrobloga

Inwestując w waluty internetowe za pośrednictwem tej platformy, nie mamy możliwości zakupu i nie stajemy się właścicielem np. BTC, a bardziej “posiadaczami” ekspozycji. Korzystając z aplikacji, dochodzi do transakcji na podobnej zasadzie jak spekulacji kontraktów futures, czyli nie możemy nimi handlować poza samym rynkiem, a także na innym podłożu nie posiadają one wartości.

Sama specyfika możliwości oferowanych przez Revolut, nazywany potocznie portfelem walutowym różni się jednak znacząco od formatu tego rodzaju. Tak
  • Odpowiedz
@Saper86 do spekulacji się nada, ale nie posiadasz tam prawdziwych btc.

Jeśli chcesz kupić na dłużej to najlepiej na jakiejś giełdzie z której można wypłacić na portfel offline, np binance
  • Odpowiedz
@Saper86: chodzi właśnie o to ryzyko, plus nie możesz swoich środków przenieść na inną giełdę inaczej niż wymieniając krypto na walutę wypłacając i wpłacając gdzieś indziej (następnie kupując to samo krypto). Zjadają też cię opłaty, bodajże 2,5% od wartości każdej transakcji (co podobno jest sporo). Nie masz też żadnych opcji żeby obstawiać shorty. Są co prawda zlecenia sprzedaży/zakupu ale to tyle. Wielkiej strategii na tym nie pociągniesz. Jeśli chodzi o
  • Odpowiedz
@Saper86 bo jak Ci rwvolut powie żebyś spadał to będziesz się kopał z koniem. A jak masz btc na portfelu offline, to nikt Ci ich nie odbierze choćby się palił i walił świat
  • Odpowiedz
@Saper86: Pytanie dlaczego w ogóle chciałbyś kupować ekspozycję na kryptowaluty. Płacisz za kryptowalutę i jej nie posiadasz. Jaki to ma w ogóle sens?

To tak jakbym kupił sztabkę złota za 200 000 lub wybrał ekspozycję na sztabkę złota za 200 000. Dostałbyś papier, że jesteś jej właścicielem ale przechowywali by ją w magazynie znajdującym się w Bździszewie, którego nie ma na mapie i nigdy ci jej nie dali.

Ma to
  • Odpowiedz
@Saper86: To upewnij się jak założysz konto Revolut, że ten mechanizm naprawdę działa i wyślij coś na próbę. Pod koniec tamtego roku założyłem konto na Revolucie. Nigdy wcześniej nie słyszałem o tej firmie. Sprawdziłem działanie i miałem zonk, bo kupiłem trochę btc i szukam miejsca, żeby wprowadzić adres portfela ( ͡° ͜ʖ ͡°). Jak się zorientowałem co to za oferta, to szybko sprzedałem co tam miałem
  • Odpowiedz