Wpis z mikrobloga

Ceny używanych aut #!$%@?ło. Natomiast z tygodnia na tydzień jeszcze bardziej te ceny szaleją.
Chciałem wydać na auto około 30k i myślałem że już znalazłem - Laguna III, benzyna 2.0 turbo 173KM z automatem. Nie dość że tego auta praktycznie nie ma w ofertach to jak się pojawi jakaś sztuka to już za 35 czy 37 tys. Rok temu za 30k można było mieć najlepiej wyposażoną wersję po lifcie. Teraz za 30k to pierwsze 2 lata produkcji, bez xenonów z przeciętnym wyposażeniem.
Kupiłbym już nawet wersję wolnossącą 140KM ale tam tylko manual bo Renault wpadło na świetny pomysł że w benzynie automat występuje tylko z jednym silnikiem, dodatkowo tylko w jednej wersji mocy. Bo ten sam silnik z turbiną jest w wersji 203KM ale tam tylko manual - świetny pomysł panie francuzie.
Z tego natomiast słyszę to nie zapowiada się że będzie lepiej tylko wręcz przeciwnie.

"Na rynku świń nadal beznadziejna sytuacja" cytując Janusza Piechocińskiego.

( ͡° ʖ̯ ͡°)

#motoryzacja #samochody #renault #laguna
  • 34
Kupiłbym już nawet wersję wolnossącą 140KM ale tam tylko manual bo Renault wpadło na świetny pomysł że w benzynie automat występuje tylko z jednym silnikiem, dodatkowo tylko w jednej wersji mocy. Bo ten sam silnik z turbiną jest w wersji 203KM ale tam tylko manual - świetny pomysł panie francuzie.

@SpiderFYM: Laguna III z automatem ma 170KM i również ma turbinę i jest to ten sam silnik co w wersji z
No przecież to napisał, obudź się ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@SpiderFYM: @LuxikT: co napisał? Bo ja widzę info o pełnej wersji. Ta w Renault nazywa się Initiale. Posiadanie Initiale nie oznaczało posiadania 4control. Nie wiem czy nawet obecnie w Talismanie tak nie było.
Sorry za doublepost ale wspomnę jeszcze, że ludzie nie mieli dobrego zdanie o Ladze po niefortunnej L2 ph1. Minęły lata, kilka artykułów na auto świat i zaufanie wróciło. Niestety ale dobre lata na kupienie renówki w śmiesznej cenie już dawno minęły. Inflacja to raz, dwa że ludzie poznali się na Lagunie, że to jednak bardzo udane auto.
@SpiderFYM: dobierz 8 k w kredycie i sobie kup ta lagune. Jak mówię klientom żeby kupowali teraz bo ceny aut używanych wzrosną to patrzą na mnie jak na kłamce i goscia który stosuje słabe tricki, a potem przyjeżdżaja za pare miesiecy i te same auto kupują 3k drożej albo płaczą po forach.
@ksiak: pisze że automat był tylko w wersji turbo 170km, a w 140 i 203 tylko manual. Zaznaczę tylko ze w nosie miałbym 4Control jakby było to fajnie jak nie będzie to też luz. Zależy mi na w miarę niezawodnym automacie.

Sorry za doublepost ale wspomnę jeszcze, że ludzie nie mieli dobrego zdanie o Ladze po niefortunnej L2 ph1. Minęły lata, kilka artykułów na auto świat i zaufanie wróciło

@Iskaryota:
Jak mówię klientom żeby kupowali teraz bo ceny aut używanych wzrosną to patrzą

@Galapagos_: ale tutaj się zgodzę w 100%. Kumpel kupił Skodę Superb chyba z pół roku temu, teraz by ją sprzedał 10-15k drożej niż kupił.
pisze że automat był tylko w wersji turbo 170km, a w 140 i 203 tylko manual.

@SpiderFYM: ok, ja się źle wyraziłem. silnik 170KM i 203KM to ta sama jednostka. Różnice są minimalne. Za około 1k pln możesz sobie zrobić z wersji 170KM wersje około 200KM za pomocą chipa. Możesz też więcej robić. Natomiast ten Automatu jest niezawodny ale nieoszczędny i powolny, zabiera sporo mocy z silnika.
@SpiderFYM: Ja na przykład marzę o Clio 2 Sport z tym samym silnikiem, ale niestety to marzenie chyba nigdy nie zostanie spełnione, bo to auto to must be każdego zaczynającego w KSJ. W dodatku ludzie poznali się na pancerności tej jednostki, tolerancji na LPG i łatwości naprawy Clio 2. Cena dobrego egzemplarza jest teraz spokojnie 5k wyższa niż w tak w 2015, gdzie te małe #!$%@? chodziły w śmiesznych pieniądzach. Szkoda
Chłop pisze o dostępności automatu z konkretnym silnikiem a ty jakieś pierdy o wersjach wyposażenia puszczasz.

@LuxikT: bo niektórzy nie wiedzą ale w Renault wersja wyposażenia jest powiązana z silnikiem.
ok, ja się źle wyraziłem. silnik 170KM i 203KM to ta sama jednostka. Różnice są minimalne. Za około 1k pln możesz sobie zrobić z wersji 170KM wersje około 200KM za pomocą chipa. Możesz też więcej robić.

@ksiak: dokładnie tak i był nawet plan podbić to do 200KM właśnie

Natomiast ten Automatu jest niezawodny ale nieoszczędny i powolny, zabiera sporo mocy z silnika.

@ksiak: czy powolny to nie wiem, jechałem nim
@SpiderFYM Nie no, dwa lata temu szukałem auta i za zadbaną 2.0T trzeba było położyć 30k i tak. Finalnie kupiłem Megane w 2.0T.

Tych aut jest mało i każdy na nie poluje. Polecam zajrzeć na forum Laguny.