Wpis z mikrobloga

• 2538
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 187
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Agemaker: Do puli dorzucam awarie swd ze wszystkimi czasem po kilka razy w tygodniu... usilne próby konserwacji systemu niczym łatanie kartonu gównem. (_ )
  • Odpowiedz
@rzeznia22 Z tym za mało pielęgniarek, to nie tak do końca, bo zasoby są, tylko nikt nie chce z nich korzystać lub im się nie opłaca. Jeśli prywatny sektor zaproponuje im lepsze warunki niż praca poza wyuczonym zawodem i sektor publiczny, to problem sam się rozwiąże. Koleżanka po ratownictwie poszła w sprzedaż, bo nie było dla niej pracy w zawodzie.

https://www.medonet.pl/koronawirus/koronawirus-w-polsce,4-tys--polskich-pielegniarek-nie-pracuje-w-swoim-zawodzie--dlaczego-nikt-ich-nie-zatrudnia-,artykul,27225162.html

https://www.dziennikwschodni.pl/praca/ciagle-sie-mowi-ze-brakuje-pielegniarek-oto-prawda-o-pracy-dla-absolwentek-w-lublinie,n,1000241493.html
  • Odpowiedz
  • 11
@Anien 40 zł za godzinę to słaba stawka. Pewnie znalazłyby się jednostki, które I tak tyle godzin by robiły, natomiast większość z nas wolałoby pracować po prostu mniej za lepsze pieniądze.
@TaSQ chcę dostać godne pieniądze za etatową ilość godzin. Ilość pracy się nie zmieni w czasie dyżurów.
  • Odpowiedz
o dofinansowanie całego systemu.

@Agemaker: bez sensu, powinniście cisnąć o konkretnie swój interes. w tamtym roku szpitale dostały gigantyczne pieniądze, część lekarzy się solidnie wzbogaciła i jak widać ta kasa w całym systemie nie spłynęła do wszystkich.
  • Odpowiedz
@Agemaker A i jescze dodam, że chodzenie na "lewe zwolnienia", to strzał w kolano i należałoby wyciągnąć wnioski po tym co było z nauczycielami i policjantami.
  • Odpowiedz
to my zawsze byliśmy do dyspozycji, zawsze pacjent może po nas zadzwonić i w razie nagłego pogorszenia zdrowia uzyskać profesjonalną pomoc

@Agemaker: chyba że chłop na słuchawce każe ci akurat fakać bobla
  • Odpowiedz
@Agemaker: a to, że nie mogłem oddychać bo miałem zakrzepy w płucach a chłop mi kazał wziąć ketonal kwalifikuje się do karetki, czy nie, bo w szpitalu tydzień później mi powiedzieli że mogłem zejść?
  • Odpowiedz
@Agemaker
No to może trzeba byłoby naprostowac media i tych "oddolnych inicjatorów"

"Zwolnienia lekarskie to oddolny ruch wycieńczonych pracą ratowników. Komitet Protestacyjny Ratowników Medycznych oficjalnie nie rekomenduje takiej formy protestu, za to zachęca, żeby nie brać dodatkowych dyżurów."
  • Odpowiedz
  • 6
@justkilling No jasne, mogłeś, jak pełno innych ludzi, dla których nie starczyło karetek podczas pandemii. Niestety w takiej sytuacji w jakiej byliśmy karetki jeździły do pacjentów, którzy naprawdę byli na ostatniej prostej. To był dramat, o czym pisałem i ja i @Korba112 w tamtym okresie. Przypominam, że w Polsce 1 karetka przypada mniej więcej na 25 tysięcy mieszkańców. Ogromne czasy oczekiwania na sorach i konieczność dezynfekcji skutecznie paraliżowała ilość dostępnych
  • Odpowiedz
  • 29
@taktoto nikt nie broni nikomu chorować, naprawdę nie potrzeba lewizny żeby ratownik medyczny dostał L4 od lekarza. Choroby kręgosłupa, przemęczenie, zaburzenia psychiczne spowodowane pandemią i przewlekłym stresem. To są realne problemy zdrowotne wielu z nas i każdy może z tego powodu wziąć L4.
  • Odpowiedz
@Agemaker: to było jakoś rok przed pandemią, więc nie próbuj mi wmówić że wszystkie karetki akurat ratowały życie ludziom na ostatniej prostej. Dziewczyna kolegi wymyśla se non stop choroby, potrafi zadzwonić i powiedzieć że ma migrene i od razu ktoś przyjeżdża, ja zostałem osrany, mam w dupie wasze podwyżki i tyle.
  • Odpowiedz
@Agemaker Oczywiście, tylko mówię, że takie masowe zwolnienia w jednym czasie nie wyglądają dobrze.

Korba dał sobie spokój z karetką, nie ma co się kopać z koniem, pora pomyśleć o sobie i swoim zdrowiu, swojej rodzinie. W tej branży nic się nie zmieni dopóki będą chętni do pracy po 400 godzin w miesiącu
  • Odpowiedz
@Wedam: 100% zgody ale akurat te 9% powoduje że strajki służby zdrowia nie będą miały poparcia społecznego "bośmy właśnie dali a im jeszcze mało". Świetnie to rozegrali a kasa pójdzie na wszystko tylko nie na zdrowie. Ja jako prywaciarz - wróg narodu numer 1 właśnie rozważam czy to już ten moment żeby wyjechać czy może jednak nie bo jakoś tak nie uśmiecha mi się. Ale finansować menelowe + też mi
  • Odpowiedz