Wpis z mikrobloga

• 315
Najbardziej wkurzające kwestie podczas jazdy samochodem na polskich drogach:

- kiedy ktoś na ekspresówce włącza się do ruchu i nie używa pasa rozbiegowego do końca,
- kiedy ktoś zjeżdżając z ronda nie używa kierunkowskazu,
- kiedy ktoś włącza kierunkowskaz w momencie skręcania kierownicą kiedy już #!$%@? widzisz w którą stronę skręca,
- jazda na zderzaku,
- kiedy trzymasz bezpieczny dystans a się ktoś #!$%@? pomiędzy auto przed Tobą a Ciebie,
- kiedy ktoś jadący na lewym pasie wyprzedza Cię prędkością większą o 1km/h przez co musisz wyhamować do 89/h za ciężarówką, przepuścić go i ponownie przyspieszyć,
- kiedy jedzie sznur aut w odstępach 20-30m i wyprzedzanie kompletnie nie ma sensu, a jakiś frustrat siada Ci na zderzaku i pizga światłami żeby go przepuścić i tak z kolejnymi 30 autami frustrując się jeszcze bardziej,
- jazda lewym pasem, która wymusza na Tobie złamanie przepisów i wyprzedzenie prawym pasem,

Pewnie bym coś jeszcze tutaj dopisał ale liczę na Was, robię dziennie łącznie 100km S5 i to są sytuacje tylko z dzisiaj.. serio tak jak uwielbiam jazdę autem tak przez takie zachowania innych kierowców zdecydowanie wolę pracę zdalną.

#motoryzacja #polskiedrogi #kierowcy #samochody #autostradypolska #drogi
  • 108
@Krupier myślę że byłoby łamaniem przepisów gdyby były ciągłe linie na rondzie. to serio nie jest trudne i nie tworzy zagrożenia na drodze jak się robi to płynnie. dzięki temu że jak wjeżdżasz na 3 pasmowe rondo zajmiesz wewnętrzny lub środkowy pas innym łatwiej włączyć się do ruchu
@jakcyk: Nikt nie ma problemu z jazdą wewnętrznymi pasami na rondach. I nie jest to łamaniem przepisów.

Problem jest ze zjazdem z ronda (czyli manewrem skrętu w prawo) z innego pasa niż prawy. Nie dość, że to złamanie jednego z podstawowych przepisów ruchu drogowego, to jeszcze zachowanie niebezpieczne, narażające na kolizję z prawidłowo jadącymi pojazdami prawym pasem.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Krupier myślę że byłoby łamaniem przepisów gdyby były ciągłe linie na rondzie. to serio nie jest trudne i nie tworzy zagrożenia na drodze jak się robi to płynnie. dzięki temu że jak wjeżdżasz na 3 pasmowe rondo zajmiesz wewnętrzny lub środkowy pas innym łatwiej włączyć się do ruchu

@jakcyk:

Po pierwsze - nikt tam się nie włącza do ruchu.
Po drugie - zmiana kierunku jazdy w prawo dozwolona jest tylko i
doprecyzujesz? rozumiem że nazwałem coś niezgodnie z fachową nomenklaturą?

@jakcyk: Tak, nazwałeś wjazd na ekspresówkę pasem rozbiegowym, włączaniem się do ruchu

@reksiuzgdyni: wjazd na co? Masz na myśli drogę ekspresową?! ;) Imho @Nie_znany czepia się bezsensownie. Opis oddaje co autor ma na myśli, a nie jest tu propozycją zmian w ustawie.
@maciejg: tak jak nie wyprzedza się stojącego auta, tak nie włączasz się do ruchu na drodze ekspresowej zmieniając po prostu pas. Jak się narzeka na innych użytkowników drogi i ich znajomości przepisów, to samemu wypadałoby się posługiwać poprawną nomenklaturą
@reksiuzgdyni: szczerze się przyznam, że nie pamiętam tego z prawka ale ostatnio z kimś rozmawiałam i mówił, że nie włącza bo właśnie jedzie główną. Tzn chodzi mi że jedzie tak jak główna prowadzi po łuku np a nie że z głównej zjeżdża np w prawo, w tej sytuacji to włączam ale właśnie mam teraz mindfucka z tym, że prowadzi droga z pierwszeństwem po łuku
@Dare: O to to, też mam
Pobierz
źródło: comment_1630510942B3MfRyj0yRngHl6RoGOPge.jpg
  • 0
@kodishu:

Czyli żeby zmienić pas z lewego na prawy musisz >stać na środku ronda i czekać aż prawy będzie >wolny.

Ale żeby skręcić w prawo z lewego pasa, to już czekać nie musisz aż prawy będzie wolny? I możesz przejechać przez niego nawet jeśli jest zajęty?

Po to są 2 pasy na rondzie

Nie, nie po to. Są po to żeby móc wjechać na lewy pas, potem zmienić na prawy, a
Pobierz
źródło: comment_1630515196WdFM6VHeuZ2Lg4h7ZJXQB3.jpg
  • 0
@Krupier:

Zawsze jest taka możliwość. Z a w s z e.

@Krupier:

1. Ta możliwość to stanie na środku ronda na lewym pasie i czekanie na możliwość zmiany pasa na prawy jeżeli ten jest akurat zajęty?

Poza tym nie widzę żadnego problemu w zjezdzaniu z ronda z lewego pasa pod warunkiem że nie robisz tego na pierwszym zjeździe od wjazdu. Po to są 2 pasy na rondzie

@kodishu:

Nie,
Pobierz
źródło: comment_1630515970vIXUmpLNCrxniSIYQgWg75.jpg
ty, ty nie masz prawa jazdy, prawda,?

@kodishu: Otóż mam - najwyraźniej w przeciwieństwie do Ciebie. Dlatego piszę o obowiązującym prawie, a nie o wyobrażeniach o tym jak powinno wyglądać.

Jeśli na skrzyżowaniu, czy to na rondzie czy na jakimkolwiek innym masz organizację ruchu, wyrażoną znakami P-8/F-10, która umożliwia skręt w prawo z dwóch pasów, to chyba naturalne jest, że można skręcić w prawo z obu, a nie tylko z prawego.
@jakcyk: robię średnio 4 tysiące kilometrów miesięcznie i załamać się idzie jak ludzie jeżdżą. Dziś miałem taki kwiatek.
Na skrzyżowaniu stoi jedno auto żeby wjechać z podporządkowanej na drogę z pierwszeństwem, za nim jest przejście dla pieszych i przerwa na nie a potem stoję ja przed przejściem. A za mną typ trąbi, żebym się ruszył, bo przecież mogę podjechać bliżej i stoję przed pasami zamiast na pasach xD
jak płynnie bez wymuszania pierwszeństwa albo zablokowania wewnętrznego pasa ma ten pas

@kodishu: Ty masz na serio problemy ze znajomością przepisów, najwyraźniej z techniką jazdy, a przede wszystkim logicznym myśleniem.

Jeśli zmiana pasa z lewego na prawy wymaga zatrzymania się w celu ustąpienia pierwszeństwa tym na prawym pasie, to dokładnie tego samego wymaga skręt w prawo bezpośrednio z lewego pasa.

Więc dlaczego piszesz, że zmiana pasa "blokuje" lewy pas i "zaburza
szczerze się przyznam, że nie pamiętam tego z prawka ale ostatnio z kimś rozmawiałam i mówił, że nie włącza bo właśnie jedzie główną. Tzn chodzi mi że jedzie tak jak główna prowadzi po łuku np a nie że z głównej zjeżdża np w prawo, w tej sytuacji to włączam ale właśnie mam teraz mindfucka z tym, że prowadzi droga z pierwszeństwem po łuku

@KejtiPeryPijeSzeryZaCztery:

Sprawa była kilka lat temu wyjaśniona przez
  • 0
@reksiuzgdyni:
Ad1. Weź mi pokaż skrzyżowanie z drogą 2 pasmową bez oznakowania. Tworzysz alternatywną rzeczywistość.
Ad2. Nie ma żadnego punktu kolizyjnego. On ma pierwszenstwo.