Wpis z mikrobloga

@cin123654: Wiedźmin 3 to i tak nic przy CP2077, w większości to były tam tylko puste pola lub lasy (które były dość dobrze zoptymalizowane), w CP ilość modeli do renderowania jest znacząco większa, a Redengine widocznie nie daje rady tego ogarnąć, wydaje mi się, że gdyby zrobili go na unreal byłoby znacznie lepiej.
@Mroczna_Pyra: to naprawdę pyszne założenie, że Red Engine nie daje rady a problemem nie jest sprzęt mający już swoje najlepsze lata za sobą. Tak naprawdę nie ma za bardzo innej alternatywy na grę RPG z elementami jak w GTA w otwartym świecie. Rockstar licencjonowałby swój silnik? I to jeszcze w rozsądnych pieniądzach? GTA VI nie powstało jeszcze pewnie dlatego, że albo silnik albo sprzęt nie domaga żeby zrealizować zamierzenia twórców. A
@v1lk: Nie wiem jak teraz ale ogrywałem Wieśka na premierę i wracałem przy obu dodatkach fabularnych. Dobra gra, ale dla mnie każda gra jest na raz i nie lubię grać w nie ponownie jeśli różni się tylko kilka dialogów. No ale do brzegu. Do dziś pamiętam doczytujące się elementy i tekstury po wejściu w kamerę dialogową. A ogrywałem W3 w dniu premiery na I7-4770k, GTX970 i 16 GB RAM ( ͡
@Mroczna_Pyra: Nie wiem czego spodziewać się można po graniu w chmurze gdzie płynność nie zależy tylko od FPS ale i pingu. CP77 ogrywałem na premierę właśnie w usłudze GFN i serwery miały wtedy mega zadyszkę. Mimo że mam światłowód to gubiło pakiety i sumowało mi laga raz na minutę objawiając się to ścinką na 0,5s raz na minutę. Ścinka była jak w zegarku co 50 pare sekund. W normalnej eksploracji nie
@Exenex: downgrade. W W3 na konsolach drastycznie zmniejszono Teselacje. Arch AMD bardzo słabo radzi sobie z Teselacja obiektów. Dopiero niedawno Teselatory mają w miarę OK wydajność. W tym dziwne że to ich technologia która powstała wiele lat temu. W PC z kartami AMD kazano zmniejszać poziom Teselacji przez sterowniki które zyskały taka opcję.
@Niemamrigczu: też jestem tego zdania. CP nie powinno być wydane na stara generację. Tylko na nowe konsole odrazu w wersji przystosowanej do nowego sprzętu + PC. Przez stara generację strzelili sobie w stopę - i po ostatnich prezentacjach Techlandu i komentarzach w necie DL2 chyba tez dostaje właśnie downgrade
Ale wiedźmin 3 na bazowym PS4 dalej chodzi do dupy, wiem bo grałem na tej platformie. W novigradzie to potrafi do 20-22 spadać, a nawet na bagnach i poniżej 30fps dropi.

I przestańcie za wszystko wychwala Rockstara. GTA IV na 360 i PS3 chodziło do dupy, dla mnie ta gra jest agrywalna, czas reakcji czasami rośnie w kosmos (mimo, że animacja w miarę ok). GTA V co ciekawe wyglądało i chodziło lepiej.
@Exenex: Sorry z pustego to i salomon nie naleje. Przypomnę że W3 w zapowiedziach jeszcze ładniej wyglądał niż finalnie. Ale ile wtedy PS4 dałoby klatek 5 ? Wiec ścieli grafikę. To samo robiło UBI np w WD1 i innych grach.

"Ale wiedźmin 3 na bazowym PS4 dalej chodzi do dupy, wiem bo grałem na tej platformie. W novigradzie to potrafi do 20-22 spadać, a nawet na bagnach i poniżej 30fps dropi."
@Niemamrigczu: I tu się trochę nie zgodzę. CP wyszło już po premierze nowych konsol. Dev dostają devkity + narzędzia nawet rok wcześniej niż premiera konsoli. Spokojnie w 2019 roku mogli porzucić starą generację i pracować nad nową.

Dla przypomnienia CP w wersji na PC bardzo późno dostał obsługę DX12 Ultimate + RT. i o dziwo dobrze działa.