Wpis z mikrobloga

Chyba właśnie znalazłem sobie nietypowe hobby ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niedaleko mojego domu jest paczkomat więc siłą rzeczy często tam przechodzę nawet jeśli nie mam paczki do odebrania. Rzuciło mi się w oczy, że dookoła pojawiają się puste pudełka po przesyłkach.
Od jakiegoś czasu podnoszę takie pudełka, robię im zdjęcie i wysyłam je odbiorcy paczki. Ludzie nie ogarniają, że na takim wyrzucanym śmieciu jest ich numer telefonu, a czasem mail w formacie imię.nazwisko@nazwapracodawcy.pl xD
Rzadko się zdarza, że ktoś odpisze, ale jakoś tak czyściej się zrobiło wokół paczkomatu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#inpost #paczkomaty #hobby
absoladoo - Chyba właśnie znalazłem sobie nietypowe hobby ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Niedaleko moje...

źródło: comment_1629809383LlOxnGBMbK1LGaOvaVsA7z.jpg

Pobierz
  • 138
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@absoladoo: Bardzo dobrze robisz. Flejusy i brudasy taki ten naród właśnie jest, nie wyobrażam sobie wyrzucić czegoś na trawnik albo na ulicę (albo gdziekolwiek)
  • Odpowiedz
@absoladoo: Myślę, że trzeba dać takiej osobie szansę wyrównania swojego śladu środowiskowego - na przykład panele słoneczne, ekologiczne rozwiązanie. Czasem nie wiadomo jak zacząć - a to prosta sprawa, słowo klucz: fotowoltaika - wystarczy im przekazać numer telefonu i sami dzwonią, kilka razy dziennie.
  • Odpowiedz
@nsfl:

fotowoltaika - wystarczy im przekazać numer telefonu i sami dzwonią, kilka razy dziennie.

To już ciężki kaliber. Ja staram się załatwić sprawę polubownie, ale zapamiętam ten sposób jak trafię na upartego zawodnika :D
  • Odpowiedz
  • 61
@Scutacarus Kiedyś słyszałem o teorii zbitej szyby. W skrócie chodzi o to, że jak w danym miejscu będzie wszystko zadbane i ktoś o to będzie dbał to mało prawdopodobne, że ktoś stłucze szybę, ale im takich stłuczonych szyb będzie więcej tym bardziej prawdopodobne, że ktoś wybije następną.
Może pod moim najbliższym paczkomaem zaczęło się od jednego małego pudełka :p
  • Odpowiedz
Wiem, że łatwiej byłoby gdybym od razu wyrzucił taki karton do śmieci, ale takie działanie nie miałoby waloru edukacyjnego

@absoladoo: można by z tego zrobić fajny profil na ig xD
  • Odpowiedz