Tytuł: Szef wymagający i wyrozumiały jak skutecznie zarządzać nie tracąc ludzkiego oblicza Autor: Kim Scott Gatunek: Rozwój osobisty Tłumacz: Marcin Kowalczyk Wydawnictwo: MT Biznes Ocena: ★★★★★★★★★★
Po długich poszukiwaniach książek z tego niewdzięcznego gatunku jakim jest rozwój osobisty/ rozwój lidera, znalazłem książkę, która nie tylko zawiera cenne wskazówki, ale też lepiej ubiera w słowa to, co znalazłem już w innych pozycjach. Jedna z niewielu książek, z której cytatami zapełniłem całą notatkę w Google Keep i dostałem komunikat, że więcej nie mogę zapisać, a byłem ledwie za połową książki.
Ale do rzeczy, jest to książka o tym jak być lepszym szefem, jak małe decyzje mają wielki wpływ na pracę naszą i naszych ludzi, jak pewne metodyki usprawniają i systematyzują pracę. Motywem przewodnim jest jednak podejście do zarządzania ludźmi, które autorka nazwała Radykalną Szczerością. Polega ona na zbalansowaniu pochwał i krytyki tak, żeby pracownicy nie byli obrażeni naszym feedbackiem i jednocześnie nie spoczywali na laurach. Pracownicy też się zmieniają i ich podejście do pracy, rozwoju i awansów się zmienia. Czasami mają gorsze dni, problemy rodzinne, czy inne sytuacje, przez które są mniej efektywni lub odkładają decyzje, które kilka miesięcy wcześniej braliby w ciemno.
Ważne jest, aby nie tylko pamiętać o tym, że ludzie mogą zmieniać trajektorię swojego rozwoju, ale również o tym, że wyniki pracownika także mogą fluktuować w czasie. Dlatego właśnie staraj się nie szafować etykietami i nikogo nie szufladkować. Każdy może mieć przecież czasem jakiś gorszy kwartał.
Dość ważnym cytatem jest też: "Najważniejszym zadaniem menedżera jest dać głos milczącym”. Faktycznie wielokrotnie zdarzało mi się czuć, że osoby, które siedzą cicho mają największe obiekcje, a jednocześnie nie komunikując ich sprawiają, że szef nie wie, że problem istnieje i nie pracuje nad jego rozwiązaniem.
Dość duży fragment poświęcony jest też spotkaniom w 4 oczy i jak powinny właściwie wyglądać i czemu podejście pracownika jest tu ogromnnie istotne i z niego łatwo wyczuć, jakie jest jego podejście do nas, przykładowo:
Informacje bieżące. Jeżeli pracownicy przekazują ci jedynie informacje bieżące o swojej pracy – co mogliby spokojnie przekazać ci mailem – musisz ich zachęcić, by wykorzystywali waszą rozmowę w sposób bardziej konstruktywny.
Brak planu rozmowy. Jeśli pracownicy stale przychodzą bez przygotowanych tematów do rozmowy z tobą, może to oznaczać, że są przeciążeni pracą, że nie rozumieją celu tego spotkania lub że nie uważają go za przydatne. Bądź bezpośredni, ale uprzejmy: „To czas przeznaczony dla ciebie, ale wydaje się, że nie chcesz zbytnio rozmawiać. Czy możesz mi powiedzieć, dlaczego?”.
Czuć. że książka jest pisana przez autorkę, która przejawia ogromną chęć nauczenia ludzi czegoś, co faktycznie przyda się im w codziennej pracy i przyczyni się do ich rozwoju. Autorka bardzo chętnie dzieli się swoimi przemyśleniami i doświadczeniem z pracy w firmach takich jak Apple, czy Google. Świetnie jest w końcu znaleźć lekturę, której autorka ślepo nie podąża ścieżką, którą wytyczyli Blanchard z Tracy'm i nie pisze książki dla łatwego i szybkiego zarobku, a z chęci przekazania wiedzy.
Książka dołącza do mojej topki i wskakuje na 4 miejsce (tytuł po angielsku): 1. The Leadership Challenge 2. Leading matters 3. First-time manager 4. Radical Candor: Be a Kick-Ass Boss Without Losing Your Humanity 5. Servant leadership in action 6. Five dysfunctions of a team
Tytuł: Szef wymagający i wyrozumiały jak skutecznie zarządzać nie tracąc ludzkiego oblicza
Autor: Kim Scott
Gatunek: Rozwój osobisty
Tłumacz: Marcin Kowalczyk
Wydawnictwo: MT Biznes
Ocena: ★★★★★★★★★★
Po długich poszukiwaniach książek z tego niewdzięcznego gatunku jakim jest rozwój osobisty/ rozwój lidera, znalazłem książkę, która nie tylko zawiera cenne wskazówki, ale też lepiej ubiera w słowa to, co znalazłem już w innych pozycjach. Jedna z niewielu książek, z której cytatami zapełniłem całą notatkę w Google Keep i dostałem komunikat, że więcej nie mogę zapisać, a byłem ledwie za połową książki.
Ale do rzeczy, jest to książka o tym jak być lepszym szefem, jak małe decyzje mają wielki wpływ na pracę naszą i naszych ludzi, jak pewne metodyki usprawniają i systematyzują pracę. Motywem przewodnim jest jednak podejście do zarządzania ludźmi, które autorka nazwała Radykalną Szczerością. Polega ona na zbalansowaniu pochwał i krytyki tak, żeby pracownicy nie byli obrażeni naszym feedbackiem i jednocześnie nie spoczywali na laurach.
Pracownicy też się zmieniają i ich podejście do pracy, rozwoju i awansów się zmienia. Czasami mają gorsze dni, problemy rodzinne, czy inne sytuacje, przez które są mniej efektywni lub odkładają decyzje, które kilka miesięcy wcześniej braliby w ciemno.
Dość ważnym cytatem jest też: "Najważniejszym zadaniem menedżera jest dać głos milczącym”. Faktycznie wielokrotnie zdarzało mi się czuć, że osoby, które siedzą cicho mają największe obiekcje, a jednocześnie nie komunikując ich sprawiają, że szef nie wie, że problem istnieje i nie pracuje nad jego rozwiązaniem.
Dość duży fragment poświęcony jest też spotkaniom w 4 oczy i jak powinny właściwie wyglądać i czemu podejście pracownika jest tu ogromnnie istotne i z niego łatwo wyczuć, jakie jest jego podejście do nas, przykładowo:
Czuć. że książka jest pisana przez autorkę, która przejawia ogromną chęć nauczenia ludzi czegoś, co faktycznie przyda się im w codziennej pracy i przyczyni się do ich rozwoju. Autorka bardzo chętnie dzieli się swoimi przemyśleniami i doświadczeniem z pracy w firmach takich jak Apple, czy Google.
Świetnie jest w końcu znaleźć lekturę, której autorka ślepo nie podąża ścieżką, którą wytyczyli Blanchard z Tracy'm i nie pisze książki dla łatwego i szybkiego zarobku, a z chęci przekazania wiedzy.
Książka dołącza do mojej topki i wskakuje na 4 miejsce (tytuł po angielsku):
1. The Leadership Challenge
2. Leading matters
3. First-time manager
4. Radical Candor: Be a Kick-Ass Boss Without Losing Your Humanity
5. Servant leadership in action
6. Five dysfunctions of a team
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
91/100
#bookmeter #legimi #czytajzwykopem #manager #rozwojlidera
źródło: comment_1629582711Ka7slrI56rjDVFDNvwyHwq.jpg
Pobierz