Aktywne Wpisy

Fiszermen +290
Ładna konstrukcje popełniłem?
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
jakis_login +142
Wczoraj zmontowałem sobie biurko, które sam zaprojektowałem (taa... niby nic szczególnego, ale musiałem np. uwzględnić kaloryfer, odstający parapet i lekko uciekającą ścianę). Blat z podwójnej (sklejone dwa arkusze ze sobą) płyty meblowej - grubość 3.6cm. Nogi stalowe, tzw. loftowe, zamówione pod konkretny wymiar tak, by biurko miało wysokość 80 cm (ostatecznie ma 80.6, bo zapomniałem uwzględnić te 0.6 cm...). I teraz najlepsze - szerokie na ... 2.60m :) Przesiadłem się z biurka
źródło: IMG_20240911_215639
Pobierz

Ceny nieruchomości szybują. Deweloperzy strzelają inwestycjami jak z karabinu. Bloki, szeregowce, całe dzielnice. Ceny z kosmosu, inflacja jak ja p------e, stopy procentowe że się z-----c można.
Do tego. Mamy ujemny przyrost, Polaków jest coraz mniej, młodzi chętniej wyjeżdżają za granicę szukać życia, w takich Katowicach i reszcie aglomeracji podobno coraz mniej ludzi z roku na rok.
I teraz k---a najlepsze. Wszystkie te mieszkania za bajońskie ceny schodzą. Schodzą, bo przejeżdżając obok tych wszystkich bloków i deweloperskich osiedli widzę jak ogrody i balkony są zagospodarowane przed domowników. Tych samych którzy podobno tak z miast uciekają i nie mają kasy i zdolność kredytową żula.
Coś mi się tu nie klei...
#nieruchomosci #mieszkanie #dom #deweloperka #patodeweloperka
@ruda_stuleja: w Polsce to co każdy ma to zdolność kredytową. Musisz się postarać by jej nie mieć .
@ruda_stuleja:
Schodzi wszystko bo ludzie ogłupieli i kupują wszystko. Nie patrzą na plusy i minusy, nie patrzą na jakość, nie patrzą na to czy wszystko
No właśnie coraz mniej chętnie, pamiętasz rok 2005, 2006? Wtedy to chętnie i masowo wyjeżdżali, teraz wcale tak nie jest, ale Ty
C---a tam zweryfikuje rynek. Wyludniamy sie w skali kraju a nie w skali miast. Do tych większych (wojewódzkich) zjeżdża co roku nowa krew z okolicznych wiosek i dopiero one umierają. A to z kolei Juz widać. Przejedz sie wieczorem wioskami za miastem. Do takich miast jak wawa czy gda to juz lecą nie tylko między wojewodztwami ale tez z innych krajów. Do tego duża część Polaków
@ruda_stuleja: Myślę, że duży popyt na mieszkania jest generowany przez dużo sytuacji takich jak u mnie: dobijam 30, wychowywałam się z siostrą na 50m2.
Dopóki ja i siostra byłyśmy małe, to rodzina 2+2 od biedy zmieści się na 50m2, ale teraz, kiedy mamy partnerów i w perspektywie kilku lat pewnie pojawią się dzieci - potrzebujemy własnych mieszkań... Nasi partnerzy to samo.
Czyli przy takiej samej liczbie osób potrzebujemy większej ilości mieszkań - średnio 2x więcej mieszkań na każdą rodzinę. I to nawet wtedy, jeśli i ja, i siostra, będziemy miały tylko po 1 dziecku
@ImYourPastClaire: Masz może to wyliczone, czy operujesz na jakiś swoich założeniach? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ruda_stuleja: no bo obraz który wykreowały ci media, internet czy TV różni się od tego co doświadczasz na co dzień
Kwestia roku-dwóch i jebnie
Dodatkowo większość chce mieć np. własne miejsce parkingowe, więc raczej odpada kupienie starej kamienicy w mieście, te zostają dla studentów.
@ebpttk: też tak obstawiam, wywalą nam pln żeby ograbić resztki klasy średniej, bo niższą omamią kiełbasą wyborczą
Komentarz usunięty przez autora