Wpis z mikrobloga

ktoś mi może podpowiedzieć jak wygląda sprawa pracy dla zagranicznej firmy na b2b? Zacząłem w obecnej pracować na UoP, ale ziomek mnie chce polecić do swojej z prawie 3x przebitką pieniężną w porównaniu do obecnych zarobków. Liczyłem na b2b nadal będzie to spora przebitka. Powiedział, bym tej obecnej pracy już nie wpisywał, bo krótki okres i lepiej to resume wygląda bez niej. Wcześniej jedynie na uop pracowałem i nie wiem, podobno na b2b nie zbierają świadectw pracy itd. Ktoś mi podpowie?

#praca #pracait #b2b #dzialalnoscgospodarcza
  • 2
@TMBRK: np. jeżeli to jest firma z UE, to normalnie wystawiasz FV z kwotą netto z płatnością VAT po ich stronie. Gdy sobie coś kupisz na firmę i chcesz odliczyć VAT to prosisz potem US o zwrot VAT lub zwrot na poczet mniejszego podatku.
@TMBRK: Bez problemu, podpisujesz kontrakt i wystawiasz faktury. Tak, na zwrot VAT od kosztów musisz prosić urząd no i masz różnice kursowe do rozliczenia. Różnica pomiędzy dniem wystawienia faktury a zapłatą. Ale jak weźmiesz dobry program do księgowości to samo się wszystko wylicza. Jakbyś się decydował to polecam.
https://www.infakt.pl/polecam/biurorachunkowe
ten link daje 10% zniżki na pierwszą płatność, możesz już się zarejestrować i pogadać i sobie ustalić co jak i kiedy, wyjaśnić