Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 33
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kongoku W takim razie teraz pora zablokować internet. Przecież w takim internecie, taki rusek z ogromnym kapitałem może sobie pisać jaka to unia zła. Powinniśmy mieć własny internet, to wszystko dla naszego dobra.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 77
@kongoku: taka ustawa by nie była niczym zlym gdyby była wprowadzona z 20 lat temu i byłyby jasne zasady gry dla wszystkich. W obecnej sytuacji jest to po prostu ustawa wymierzona w jedno konkretne medium które działa już długo na polskim rynku i jest w praktyce jedyna TV kontrolująca władzę. Co zresztą przyznawali sami posłowie PiSu że chodzi im głównie o uwalenie nieprzyjaznego tvnu
  • Odpowiedz
co więcej takie zapisy są w większości krajów UE

@kongoku: Nie widać jednak by w tych krajach partie rządzące wykorzystywały media do ciągłych ataków na opozycję, ani by korzystały z urzędów kontrolnych do "ustawiania do pionu" niepokornych właścicieli mediów (vide Solorz).

Media i banki kontrolowane przez polski kapitał = media i banki, które władza może w każdej chwili złapać za jaja i kontrolować jak się jej podoba. A to w
  • Odpowiedz
@kongoku: ale już PiS parę lat temu wprowadził taka ustawę, która broni media przed przejęciem przez Rosję/Chiny, poza tym prawo nie działa wstecz, TVN ma koncesje do 2027, a wg słów Suskiego ta koncesja zostałaby odebrana
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@kongoku:

>Przecież w tym momencie jakis rusek z ogromnym kapitałem może sobie kupić jakiś polsat

Nadal będzie mógł. Te przepisy są dziurawe jak sito i nie chronią przed niczym. Zwiększają tylko możliwość upaństwowiena prywatnych podmiotów gospodarczych.
  • Odpowiedz
@kongoku: Przepisy pozwalające chronic przed przejęciem mediów przez wrogie podmioty już są. A nawet jeśli taka ustawa bylaby potrzebna, to wystarczyło dopisać, że obecne media z obcym kapitałem moga go zatrzymać, ale przy sprzedaży udziałów kupujacym musi być podmiot z UE. Ale takiej chęci nie było, bo to ustawa wymierzona konkretnie w jedną stację.
  • Odpowiedz
@kongoku: Należałoby by dać ultra długie vacatio Legia wobec podmiotów które już działają, nie można zupełnie zmieniać zasad gry z miesiąca na miesiąc gdy ktoś działa na rynku od 20 lat. Taki interwencjonizm jest nieakceptowalny
  • Odpowiedz
jakis rusek z ogromnym kapitałem może sobie kupić jakiś polsat i nadawać np. Jaka to usa i ue jest zła i nie mamy totalnie na to wpływu a lemingi w to będą wierzyły

@kongoku: Bardzo trafne spostrzeżenie! Dzisiaj takim zagrozeniem dla Polaków jest internet! Nie moze tak być, ze jakis Polak moze sobie wejsc na antypolską stronę i łykać te propagandę.

Proponuję ustawę lex internet gdzie bedziesz mogł logowav się
  • Odpowiedz