Wpis z mikrobloga

Dlaczego gdy tworzę widok strony za pomocą HTML i CSS, powinienem go tworzyć wg. zasady "mobile-first"?

Widzę, że projektowanie widoków w ten sposób jest bardzo popularne, a być może nawet dominujące. Tyle że próbowałem tak robić i jest to dla mnie strasznie niewygodne, wolę sobie najpierw zrobić wersję na desktopa i potem stopniowo sprawdzać, jak strona zachowuje się na coraz mniejszych rozdzielczościach.

Podejrzewam, że jest to dla mnie niewygodne, gdyż przyzwyczaiłem się do robienia najpierw wersji desktopowej i nie mogę się "przestawić".

Jakie są zalety mobile-first?

Istnieje ryzyko, że gdybym złożył gdzieś podanie o pracę i gdybym na rozmowie rekrutacyjnej powiedział, że robię najpierw wersję desktopową a dopiero potem mobilną, to czy mogłoby to mieć wpływ na zatrudnienie mnie w pracy?

#webdev #css #naukaprogramowania #javascript #frontend
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mathias94: Ok rozumiem.

A co do pierwszej części wypowiedzi, to mam rozumieć, że dopóki jeszcze się uczę, to powinienem zrezygnować z frontu na np backend? xD

Pytam, bo dopiero się uczę i sam szczerze nie wiem czy chciałbym być front czy backendowcem. Po nauczeniu się JS miałem zamiar ogarnąć PHP żeby sprawdzić co mnie bardziej kręci, żeby podjąć ostateczną decyzję.
  • Odpowiedz
@maciorqa: skoro dopiero sie uczysz to jak sie przyzwyczailes? ;p rozuiem,, zebys siedzial na fronntendzie od 1990 to tak starych nawykow trudno sie oduczuc

no nie tylko o widoki chodzi itd a w sumie o sam plan i wiedze o to jak bedzie apka wygladala na poszczegolnym urzadzeniu, jak bedziesz wiedzial co i jak ma wygladac, co ii gdzie byc to przeciez zacznij sobie od 4k widoku na appla

fakt
LaylaTichy - @maciorqa: skoro dopiero sie uczysz to jak sie przyzwyczailes? ;p rozuie...

źródło: comment_1628692748vkhpTTlrTLxmEB9ZV0Si13.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@maciorqa: nie musisz mobile-first. Musisz po prostu mieć wprawę by przewidzieć, jak robić dla desktop tak, by to potem ładnie poskładało na mobile. Dla mnie mobile-first też jest nieintuicyjne i nie pcham się w to. I jest okey. Oczywiście wszystko spoko póki widok mobile i desktop się różni głównie rozkładem i ewentualnym pochowaniem kilku elementów.
  • Odpowiedz
@maciorqa: Idea mobile-first powstała dość dawno temu, gdy świat wyglądał nieco inaczej niż dzisiaj. Urządzenia mobilne stanowiły odsetek urządzeń na rynku a powstające strony/aplikacje na systemy mobilne były maksymalnie okrojone z funkcji w stosunku do swoich desktopowych odpowiedników. Zaczynanie tworzenia strony od wersji mobilnej miało mieć na celu dostarczenie użytkownikowi tej samej treści i tych samych możliwości jakie miał korzystając z komputera. Ot taka anty-dyskryminacyjna akcja, która dziś jest wyjątkowo
  • Odpowiedz
@maciorqa:
User @Veni: jest najbliżej prawdy. Idea mobile first wzięła się z tego, że obecnie jest więcej użytkowników mobilnych niż desktopowych, toteż po prostu należy dopasować standardy do realiów. Po drugie, dla stron komercyjnych, gdzie myśli się o SEO, koncepcja mobie-first jest czynnikiem rankingowym algorytmu
  • Odpowiedz
Jakie są zalety mobile-first?

@maciorqa: Przede wszystkim mniejsza ilość kodu i wygoda. Mnie przykładowo k-----a bierze jak muszę po kimś edytować kto robił według desktop-first ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie sądzę jednak, że obecnie miałoby to wpływ na zatrudnienie.
  • Odpowiedz
@odysjestem: @Veni: Ja to rozumiem, że w dzisiejszych czasach prawie każdy ma smartfona i w zasadzie każda współczesna witryna internetowa musi dobrze wyglądać na smartfonie.

Tylko nie rozumiem dlaczego podczas pisania kodu mam najpierw zaczynać od wersji mobilnej? Dla mnie to żadna różnica, przecież jak robię widok jakieś strony to nawet jak zacznę od desktopa, to przecież później przy projektowaniu wersji mobilnej sprawdzam na różnych rozdzielczościach, czy wszystko
  • Odpowiedz
Nie ma znaczenia w jakiej kolejności wykonasz widoki. Istotne jest to, by użytkownik bez względu na platformę, z której korzysta, otrzymał jak najbardziej zbliżony produkt.

@Veni: Czyli idea jest bardziej taka, że strona MUSI wyświetlać się dobrze na każdej rozdzielczości, a to w jakiej kolejności zrobię widok nie ma większego znaczenia, o ile kod jest "ładny" i nie ma w nim syfu?
  • Odpowiedz
Czyli idea jest bardziej taka, że strona MUSI wyświetlać się dobrze na każdej rozdzielczości, a to w jakiej kolejności zrobię widok nie ma większego znaczenia, o ile kod jest "ładny" i nie ma w nim syfu?

@maciorqa: Tak.
  • Odpowiedz
@maciorqa: widok mobilny jest najtrudniejszy więc się od niego zwykle zaczyna, wynika to z tego że urządzenia mobilne mają najmniejszy budżet jeżeli chodzi o energię/baterie, transfer danych / szybkość na połączeniu mobilnym, prędkość procesora, ram, gpu etc, i jak zaczniesz od desktopu to zwykle kończy się to tym że będzie to kiepsko działało pod mobile

generalnie pewnie też się da się w drugą stronę, jeżeli robisz coś prostego, ale zwykle
  • Odpowiedz