Aktywne Wpisy
#raportzpanstwasrodka Fifi nie wychodzi z pokoju od tygodnia.. zaczynam sie o niego martwic
źródło: image
Pobierz
mk321 +8
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: image
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Widzę, że projektowanie widoków w ten sposób jest bardzo popularne, a być może nawet dominujące. Tyle że próbowałem tak robić i jest to dla mnie strasznie niewygodne, wolę sobie najpierw zrobić wersję na desktopa i potem stopniowo sprawdzać, jak strona zachowuje się na coraz mniejszych rozdzielczościach.
Podejrzewam, że jest to dla mnie niewygodne, gdyż przyzwyczaiłem się do robienia najpierw wersji desktopowej i nie mogę się "przestawić".
Jakie są zalety mobile-first?
Istnieje ryzyko, że gdybym złożył gdzieś podanie o pracę i gdybym na rozmowie rekrutacyjnej powiedział, że robię najpierw wersję desktopową a dopiero potem mobilną, to czy mogłoby to mieć wpływ na zatrudnienie mnie w pracy?
#webdev #css #naukaprogramowania #javascript #frontend
Mobile first dlatego, że lepiej dokładać kod niż nadpisywać stary, to jedna zasad w programowaniu.
A co do pierwszej części wypowiedzi, to mam rozumieć, że dopóki jeszcze się uczę, to powinienem zrezygnować z frontu na np backend? xD
Pytam, bo dopiero się uczę i sam szczerze nie wiem czy chciałbym być front czy backendowcem. Po nauczeniu się JS miałem zamiar ogarnąć PHP żeby sprawdzić co mnie bardziej kręci, żeby podjąć ostateczną decyzję.
Komentarz usunięty przez autora
no nie tylko o widoki chodzi itd a w sumie o sam plan i wiedze o to jak bedzie apka wygladala na poszczegolnym urzadzeniu, jak bedziesz wiedzial co i jak ma wygladac, co ii gdzie byc to przeciez zacznij sobie od 4k widoku na appla
fakt
źródło: comment_1628692748vkhpTTlrTLxmEB9ZV0Si13.jpg
PobierzUser @Veni: jest najbliżej prawdy. Idea mobile first wzięła się z tego, że obecnie jest więcej użytkowników mobilnych niż desktopowych, toteż po prostu należy dopasować standardy do realiów. Po drugie, dla stron komercyjnych, gdzie myśli się o SEO, koncepcja mobie-first jest czynnikiem rankingowym algorytmu
@maciorqa: Przede wszystkim mniejsza ilość kodu i wygoda. Mnie przykładowo k-----a bierze jak muszę po kimś edytować kto robił według desktop-first ( ͡° ͜ʖ ͡°) Nie sądzę jednak, że obecnie miałoby to wpływ na zatrudnienie.
Tylko nie rozumiem dlaczego podczas pisania kodu mam najpierw zaczynać od wersji mobilnej? Dla mnie to żadna różnica, przecież jak robię widok jakieś strony to nawet jak zacznę od desktopa, to przecież później przy projektowaniu wersji mobilnej sprawdzam na różnych rozdzielczościach, czy wszystko
@Veni: Czyli idea jest bardziej taka, że strona MUSI wyświetlać się dobrze na każdej rozdzielczości, a to w jakiej kolejności zrobię widok nie ma większego znaczenia, o ile kod jest "ładny" i nie ma w nim syfu?
@maciorqa: Tak.
generalnie pewnie też się da się w drugą stronę, jeżeli robisz coś prostego, ale zwykle