Aktywne Wpisy
kaczek93 +195
Dokonało się. Rzutem na taśmę, tydzień przed 30 urodzinami zdjąłem klątwę czarodzieja.
Plan na ten rok był taki, by właśnie zrobić to przed zmianą kodu. Rok przeleciał, przyszedł listopad i trzeba było działać. Od pierwszego dnia miesiąca już mocno weszło mi na psychę to, że odhaczenie ruchania jest kwestią najbliższych dni. Myślałem o tym w kółko, zwłaszcza przed snem. Układałem w głowie scenariusze od samego telefonu począwszy po jakieś hipotetyczne kwestie dialogowe
Plan na ten rok był taki, by właśnie zrobić to przed zmianą kodu. Rok przeleciał, przyszedł listopad i trzeba było działać. Od pierwszego dnia miesiąca już mocno weszło mi na psychę to, że odhaczenie ruchania jest kwestią najbliższych dni. Myślałem o tym w kółko, zwłaszcza przed snem. Układałem w głowie scenariusze od samego telefonu począwszy po jakieś hipotetyczne kwestie dialogowe
hotshops_pl +1726
Cześć! #hotshops - obserwuj lub czarnolistuj.
Dziś mamy dla was #rozdajo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
HotShops.pl - To portal w którym codziennie pojawią się najgorętsze promocje / kupony i okazje z przeróżnych sklepów! Portal tworzą nas użytkownicy i to oni dodają i oceniają okazje!
Szczegóły rozdajo:
Co do wygrania? LEGO 42147 Technic Wywrotka
Dajesz plusa = bierzesz udział
Opcjonalnie wrzuć mema w komentarzu ( ͡° ͜ʖ
Dziś mamy dla was #rozdajo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
HotShops.pl - To portal w którym codziennie pojawią się najgorętsze promocje / kupony i okazje z przeróżnych sklepów! Portal tworzą nas użytkownicy i to oni dodają i oceniają okazje!
Szczegóły rozdajo:
Co do wygrania? LEGO 42147 Technic Wywrotka
Dajesz plusa = bierzesz udział
Opcjonalnie wrzuć mema w komentarzu ( ͡° ͜ʖ
- były inne czasy
- była mniejsza świadomość (cokolwiek to znaczy)
Czyli mam rozumieć, że 30 lat temu ludzie nie potrafili wysnuć prostego wniosku, żeby nie robić gówniaka jeśli nie ma się funduszy na zapewnienie mu bytu?
#childfree #antynatalizm
I nie wiem skąd to
Komentarz usunięty przez autora
@Antybristler: Kiedyś to się posyłało dziecko do kopalni, albo na pole żeby krowy pasło. Drzewiej z dzieci to tylko korzyści były, teraz same koszty bez gwarancji na zwrot kapitału. ¯\_(・へ・)_/¯
No prawda, ja tylko zwracam uwagę jakie może mieć konsekwencje brak przeszkód do pokonywania.
Obecnie nie mam jakiegoś ciężkiego życia, a nie śmiałbym sprowadzać na ten świat dzieciaka. Już wystarczająco moi rodzice nabroili, że mnie zrobili. Już prędzej skłaniałbym
No jest to nielogiczne, ale rzeczywiście ludzie w latach 90 w większości klepali biede i wszyscy dookoła tak żyli, więc nikt się szczególnie nie wyróżniał. Gorzej tylko, że ci sami ludzie, którzy wtedy decydowali się na dzieci teraz są pierwsi do krytykowania cię za to, że tych dzieci nie masz xD Nieważne, że cię nie
@Antybristler:
Ale tak właśnie jest! Dzietność jest ściśle związana z rozwojem ekonomicznym i społecznym. W krajach niżej rozwiniętych nadal dzietność jest dużo większa niż w wyżej rozwiniętych.
https://ourworldindata.org/fertility-rate
Realną wizją jest natomiast brak zarówno milionerów, jak i niemilionerów.
To, że tobie spodobał się fakt przystawienia lufy do twej skroni, nie oznacza, że masz jakiekolwiek racjonalne prawo przystawiania jej innym.
Czyli jest to prawidłowe podejście.
Lepiej będzie, jak zwrócisz uwagę na konsekwencje obecności zarówno przeszkód, jak i konieczności ich pokonywania.
@Antybristler: antykoncpecja, mówi Panu to coś, Panie Paździoch?
Aktualnie większość kobiet jest na tabletkach hormonalnych albo
Chyba nie sugerujesz, że istnieje jakiś obiektywny (absolutny) poziom życia, który uprawniałby mnie do posiadania dziecka ?
Prawda jest taka, że minimum to pełny brzuch, możliwość edukacji, czyste ubrania, dach nad głową no i jakikolwiek dostęp do internetu. Z tych rzeczy tylko z mieszkaniówką jest obecnie problem.
Nie nakazuję nikomu robić dzieci na potęgę