no siema mirki, patrząc na zmiany zaproponowane w nowym ładzie, masło może ponownie stać się dobrem luksusowym, więc pokaże wam małą sztuczkę ( ͡°͜ʖ͡°)
potrzebujemy słoika, śmietany 30%, około 10 minut.
dobrze jak słoik będzie większej pojemności niż pojemnik wlewanej weń śmietany, tak by ta mogła swobodnie się obijać.
@eltanol3000: TO na #!$%@? pieprzysz o oszczędzaniu? Widzę, że jak cię przyłapano na pierdzieleniu bzdur to zamiast się jak normalny człowiek przyznać do walnięcia głupoty to jak gówno rzucasz się w przeręblu i odwracasz kota ogonem.
"MACIE TU POMYSŁA JAK OSZCZĘDZIĆ BO NOWY ŁAD WYKOPKI WIECIE" "ALE TO NIE JEST
patrząc na zmiany zaproponowane w nowym ładzie, masło może ponownie stać się dobrem luksusowym, więc pokaże wam małą sztuczkę
Powinienem to zrozumieć jako chęć zrobienia czegoś dla frajdy, i wcale nie chodzi o oszczędność?
Chcesz Sobie zrobić masło w domu - spoko, co kto lubi. Sam robię w domu masę produktów od majonezu czy masła klarowanego, przez kiszonki po pancettę. Ale robienie samemu masła i to przedwojenną
@eltanol3000: Napisałeś, że masło może się stać dobrem luksusowym, więc patrząc na dalszą część poradnika, sugerujesz, że śmietanę będzie łatwiej zdobyć. Obecnie jedynym kryterium jest cena, więc logiczne, że ktoś się na to powołał. Czytając to też uznałam, że to cenowo raczej się nie opłaca. Fakt, że tak jest teraz, a jak będzie za jakiś czas to nie wiadomo. W każdym razie, pomysł jest ciekawy i można sobie spróbować zrobić
pokaż mi kolego, gdzie wspomniałem cokolwiek o oszczędzaniu? xDDD
@eltanol3000: No tak pierdzielenie o towarach luksusowych i nowym ladzie wcale nie sugeruje oszczędzania. Skończ już się pogrążać. Tak jak pan @Mirkosoft powiedział. Chcesz sobie robić masło to rób ale nikomu nie wciskaj kitu.
Fakt, że tak jest teraz, a jak będzie za jakiś czas to nie wiadomo
@not_me: Jak masło nie tak dawno temu biło rekordy cen to nadal się to mało opłacało bo cena masła wynika głównie właśnie z powiązania z mlekiem i sytuacji na rynku mleczarskim a wtedy i śmietana szła do góry.
Taniej było tylko i wyłącznie wtedy jak ktoś miał swoją krowę i mleko miał sam, śmietanę mógł zrobić
Śmietanka kremowa Pilos przy dwóch sztukach kosztuje 1,89 w promce. Jedna daje t nieco ponad 100 gram masła. Żeby zrobić jedną kostkę masła potrzeba 3,78 zł, #!$%@? 10 minut słoikiem i umycia paru rzeczy.
Masło Pilos w promocji jak się weźmie 3 lub 4 wychodzi od 2,80 - 3 zł. Taniej. Bez wysiłku i brudzenia.
@sredni_szu: Zobacz ile maślanki wyszło opowi. To są dwa łyki maks. By uzyskać całkiem rozsądną ilość maślanki z ubijania śmietany na masło to trzeba tego trochę jednak narobić więcej niż 200g masła. Fakt, że z 330g śmietany jak uzyskujesz 110 g tłuszczu to powinno resztę zostać maślanki ale de facto przy robieniu masła domowego ono zawsze trochę zostanie wilgotne, całej maślanki z naczyń się nie zleje. W
@hipokryzjawkutos: Oczywiście, że dobre masło robi się z dobrej śmietany i sam fakt, że op własnoręcznie je ubił nie zrobi z gówna rarytasu. Ale zaraz zostaniesz op ci powie, że się zesrałeś bo miałeś czelność zwrócić uwagę na ten fakt, że taniej śmietany na zagęszczaczach to ty dobrego masła nie zrobisz. I nie posypanie solą tu wiele nie zmieni.
patrząc na zmiany zaproponowane w nowym ładzie, masło może ponownie stać się dobrem luksusowym, więc pokaże wam małą sztuczkę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
potrzebujemy słoika, śmietany 30%, około 10 minut.
dobrze jak słoik będzie większej pojemności niż pojemnik wlewanej weń śmietany, tak by ta mogła swobodnie się obijać.
#gotujzwykopem #ciekawostki #nowylad
źródło: comment_16283487458wpn2N7u2jFsh9523Ukd6P.jpg
PobierzFajny wpis, nie wiedziałem że uzyskanie masła ze śmietany jest takie proste.
@eltanol3000: TO na #!$%@? pieprzysz o oszczędzaniu? Widzę, że jak cię przyłapano na pierdzieleniu bzdur to zamiast się jak normalny człowiek przyznać do walnięcia głupoty to jak gówno rzucasz się w przeręblu i odwracasz kota ogonem.
"MACIE TU POMYSŁA JAK OSZCZĘDZIĆ BO NOWY ŁAD WYKOPKI WIECIE"
"ALE TO NIE JEST
Komentarz usunięty przez autora
Powinienem to zrozumieć jako chęć zrobienia czegoś dla frajdy, i wcale nie chodzi o oszczędność?
Chcesz Sobie zrobić masło w domu - spoko, co kto lubi. Sam robię w domu masę produktów od majonezu czy masła klarowanego, przez kiszonki po pancettę. Ale robienie samemu masła i to przedwojenną
pokaż mi kolego, gdzie wspomniałem cokolwiek o oszczędzaniu? xDDD
@eltanol3000: No tak pierdzielenie o towarach luksusowych i nowym ladzie wcale nie sugeruje oszczędzania. Skończ już się pogrążać. Tak jak pan @Mirkosoft powiedział. Chcesz sobie robić masło to rób ale nikomu nie wciskaj kitu.
@not_me: Jak masło nie tak dawno temu biło rekordy cen to nadal się to mało opłacało bo cena masła wynika głównie właśnie z powiązania z mlekiem i sytuacji na rynku mleczarskim a wtedy i śmietana szła do góry.
Taniej było tylko i wyłącznie wtedy jak ktoś miał swoją krowę i mleko miał sam, śmietanę mógł zrobić
@Gleba_kurfa_Rutkowski_Patrol: A ile maślanki? Bo ona jest warta ze 2,50 za litr ( ͡°
@sredni_szu: Zobacz ile maślanki wyszło opowi. To są dwa łyki maks. By uzyskać całkiem rozsądną ilość maślanki z ubijania śmietany na masło to trzeba tego trochę jednak narobić więcej niż 200g masła. Fakt, że z 330g śmietany jak uzyskujesz 110 g tłuszczu to powinno resztę zostać maślanki ale de facto przy robieniu masła domowego ono zawsze trochę zostanie wilgotne, całej maślanki z naczyń się nie zleje. W
@Naciass: knaga se poturlaj a nie sloikiem xD ;)