Wpis z mikrobloga

cześć, myśle nad jakimś spoko zegarkiem na siłownie, najbardziej zależy mi aby liczył w miarę dobrze spalane kalorie podczas dnia no i treningu, do gustu przypadły mi niektóre zegarki garmina, nic konkretnego, macie coś fajnego do polecenia, ale nie za miliony? może tez być coś z innej firmy, myślałem tak żeby wydać do 5 stówek #smartwatch #garmin #silownia
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@borejo: Garmin liczy o wiele lepiej kcal aktywne niż Apple Watch czy amazfity które siedzac cały dzień w domu naliczały po 600-800kcal aktywnych.
Garmin jak leżę w domu to policzy z 60kcal i w sumie bardziej się skłaniam do jego wyliczeń.
  • Odpowiedz
@borejo: gwoli jasnosci, zaden sikor nie policzy ci dobrze spalonych kcal, zawsze to beda mniejsze lub wieksze przeklamiania i tak po prawdzie, to bardziej chyba trzebaby patrzec na trend niz na wartosci.

Co do samego spalania kcal i silowni, to jest jeden podstawowy problem, ktory moze dosc znacznie wplynac na to na czym ci najbardizej zalezy. Zegarki z pomiarem tetna z nadgarstka, pokazuja bzdury na silowni i dosc mocno zanizaja tetno a przez to rowniez ilosc zuzytych kcal. Po prostu pomiar z nadgarstka ma duza bezwladnosc, konczysz serie a twoje tetno dopiero zaczyna rosnac, masz przerwe miedzy cwiczeniami, a tutaj na zegarku puls wywalony w kosmos. Zwlaszcza przy jakichs dynamicznych cwiczeniach, tak to moze wygladac.

Dlatego na silownie, do interwalow itp zalecany jest pasek napiersiowy, ktory jest pozbawiony tej
  • Odpowiedz
  • 0
@PurpleHaze: dzięki bardzo za tak wyczerpująca odpowiedz, ten garmin fr45 nada się spokojnie na silke? jak sama nazwa wskazuje służy (chyba) do czegoś innego, będzie tam wybór aktywności np „trening” „siłownia”?
  • Odpowiedz
@borejo: FR45 nie ma opcji silownia jako takiej, mozna ratowac sie zapisem aktywnosci jako inne.

Zerknij jak typ aktywnosci "silownia" dziala u garmina, bo to po prostu zliczanie powtorzen i po wcisnieciu przycisku przechodzenie do pauzy nastepnej serii.
Tu masz na poczatku przyklad jak to dziala https://www.youtube.com/watch?v=poF53CtR7gQ

Identyfikacja cwiczen to juz osobna kwestia i to raczej nie dziala
  • Odpowiedz
  • 0
@PurpleHaze: no właśnie, tak myślałem ze fr może tego nie mieć, niekoniecznie musi być jakieś zliczanie powtórzeń itd najbardziej zależy mi na kaloriach (wiadomo mniej więcej) żeby manipulować deficytem na redu i tez nie musi być koniecznie garmin
  • Odpowiedz
@borejo: garmin i polar ogolnie maja chyba najlepiej opracowane serwisy www oraz wlasnie wszelkiego typu rzeczy zwiazane z wydatkiem kalorycznym, spalaniem kcal pasywnym i aktywnym itd. Raczej nie szedlbym w strone tanich sportwatchy od xiaomi.

Nie podpowiem jak to wyglada u suunto i nie wiem czy w tym budzecie cos znajdziesz.
Coros traktuje to tak sobie i w tym budzecie tez nic nie ma.

O smartwatchach od huawei samsung itp
  • Odpowiedz
@borejo: Mam do oddania nowy Garmin Instinct szaroniebieski za 600 zł. Kupiłem dwie sztuki na promocji trzy tygodnie temu, ale osoba dla której był kupiony jednak się nie zdecydowała. Taniej nówki nie kupisz. Na siłownię moim zdaniem jest o tyle lepszy od Forerunnera, że teoretycznie jest bardziej wytrzymały. Mój egzemplarz już przeżył bliskie spotkanie ze sztangą i nic kompletnie mu się nie stało.
  • Odpowiedz
@borejo: na siłce jeszcze nie byłem ale spacery czy kolarstwo tak. Bardzo fajnie pokazuje. Ogólnie to jest multum opcji, widać że to zegarek sportowy a nie pseudo sportowy. Można nawet metronom ustawić, można dopiąć pas hr na klatę po bluetooth.
  • Odpowiedz
  • 0
@Baron_Szajba: no tych opcji jest mega dużo w tych „bardziej sportowych” zegarkach, ale najbardziej interesuje mnie jak to działa na siłowni, czy trzeba wybierać opcje „siła” i na przymus dawaj pauzę w ćwiczeniu, rozpoczynać nowe itd czy można totalnie to olać i cieszyć się z przybliżonych spalonych kalorii
  • Odpowiedz