Wpis z mikrobloga

Poszukuje pierwszej torby na 1-2 dniowe tripy, i znalazłem sport arsenał podsiodłowa 11L za 169 zł co byłoby dla mnie optymalnym budżetem. Opłaca się zakupić i docelowo skompletować pełny zestaw tj pod rame i na kierownice toreb z tej firmy? Głownie martwię się o mocowanie chociaż jeżdzę 80% po asfaltach. Może ktoś ma i sie wypowie :)
#bikepacking
#rower
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mAkaLL: Mam model 603 (8 litrowy) i złego słowa nie mogę powiedzieć. Tak samo sakwa pod ramę, spełnia swoją funkcję. Sakw możesz poszukać na olxie, często są w bardzo dobrym stanie, ja tak właśnie kupiłem tą podsiodłową.
  • Odpowiedz
@mAkaLL: Co do SA to widziałem skrajne opinie. Od kompletnego badziewia, które sypie się po 2 dniach, po relacje z przejazdu wisły 1200.
Rozsądny kompromis cena/jakość to Topeak. Chociaż sam poszedłem za głosem patriotyzmu gospodarczego i kupiłem bikepack :D
  • Odpowiedz
@mAkaLL: Sport arsenal nie znam, brzmi i wygląda jak jakiś chinol.

Za 230~zł znajdziesz Topeaka 10l. I to jest pewniak.
10l to dużo jak na 1-2 dni. Chyba, że planujesz tam wsadzić cały sprzęt obozowy typu tarp/namiot/hamak, śpiwór, mata i tak dalej. Czy będą potrzebne kolejne sakwy? Nie wiem. Ale topeak ma duży wybór i jak będzie trzeba to coś dobierzesz. W sumie to nie trzeba mieć kompletu z jednej
  • Odpowiedz
@mAkaLL: Od siebie również mogę polecić topeaka. Używam backloadera 15l i jego olbrzymią zaletą jest to, że do torby dołączony jest drybag z zaworkiem. Jeśli napakujemy do niego np. ubrań, to pozwala on łatwo wydusić z nich całe powietrze, przez co w podsiodłówce nie wozimy powietrza i w miarę wygodnie się ją pakuje. No i drybag dodatkowo zabezpiecza ciuchy przed wodą. Poza tym sama torba sprawia wrażenie wykonanej w solidny
okim - @mAkaLL: Od siebie również mogę polecić topeaka. Używam backloadera 15l i jego...

źródło: comment_1627408766AkYwKZ72n4CpN8BlIRAdvK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@gleba113: To wersja 15l napchana w sumie po brzegi + przytroczyłem mokre ciuchy i butelkę do gumek na zewnątrz. Są też wersje bodajże 5 i 10l.
  • Odpowiedz
@Wycu91: @Vadzior: @okim: Dzięki wielkie za pomoc, dołożę pare groszy jednak do topeak, na start chyba wezmę 10L jako w miarę uniwersalna pojemność mam nadzieje. Chociaż nie mam doświadczenia z bikepackingiem tylko sakwami, to i ta 15 L wydaje się niewielka. Znalazłem tez 6L za 189zł, ale wydaje mi się, że na jakaś dłuższa wyprawę może być mało, zresztą chyba wolę mieć trochę zapasu. Zerknę jeszcze
  • Odpowiedz
@mAkaLL: 10l jest w sam raz taka, 15l to już bydlak. Tam wszystko kompresujesz i dużo wchodzi.
Ale to zależy co planujesz wozić, tak jak pisałem wyżej. Wyprawy jesienią/zimą? Trzeba więcej odzieży wziąć. Biwak pod chmurką? Jaki sprzęt biwakowy masz? No musisz to wykalkulować.
Mi na wycieczki 1-3 dni bez noclegu pod chmurką wystarcza mała podsiodłowka ze 2-3l?, mały trójkąt w ramę i torba na ramę przy kierownicy, pod mostkiem.
  • Odpowiedz
@Vadzior: dopiero się na nowo rozkręcam, wiec w tym roku tylko noclegi raczej w jakimś hotelu itp raczej tylko w lato . Ale docelowo chce hamak i tarp. Plus narazie mam ten komfort, że na ew tripy na dziko nie jadę sam i namiot ląduje u kogoś na bagażniku, a doczepienie gdzieś samej maty i śpiworu to nie jest problem.
Ogólnie tych sakiewek jest tyle że chyba na każdym cm
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@mAkaLL: na hotele latem 10l będzie git I pewnie jeszcze trochę miejsca zostanie.

Ale pomyślałbym jeszcze o czymś oddzielnym na elektronikę/dokumenty.

Na kierownice najlepiej chyba wybrać uprząż + worek. Jest to fajne uniwersalne rozwiązanie. Triglav sprawdź, ten produkt to sztos.
  • Odpowiedz