Wpis z mikrobloga

Po przypadkowym nieprawidłowym wyłączeniu systemu (wyciągnięta wtyczka, bez baterii) laptop się wyłączył a teraz nie chce się uruchomić.

Nie działa nawet Bios/DOS. Komp włącza się do momentu gdzie wyświetla nazwe producenta (Toshiba z info: kliknij F2 dla, F12 dla..) i dalej nie idze.

Jak kliknę jeden z podanych przycisków również nic się nie dzieje?

Co się mogło stać?

#geek #komputery #pomockomputerowa #windows
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jak zresetować bios? Jaka bateria?

Klikam F2, klikam F12 nic sie nie dzieje. Baterii w laptopie nie ma i nie było (jest jeszcze jakaś inna na płycie głównej?)
  • Odpowiedz
@BadzLepszy:

jest jeszcze jakaś inna na płycie głównej?

Wyjmij baterię z płyty głównej na parę minut i spróbuj ponownie.

Poszukaj sobie instrukcji serwisowej dla swojego modelu to będziesz wiedział gdzie jest.
  • Odpowiedz
No dobra bateria na pewno jest, bo kiedyś go rozkręcałem i była. Myślałem, że o inna baterie chodzi :)

A czy niepoprawne wyłączenie mogło aż tak zniszczyć lapka? :/
  • Odpowiedz
@BadzLepszy: Ja obstawiam uszkodzenie dysku, bo to najczęściej powoduje nagły zanik napięcia.

Spróbuj najpierw wyjąć dysk i wtedy uruchomić lapka. Bios może usiłować odczytać dysk i na tym się wykrzacza.

Jak po wyjęciu dysku dojdzie do komunikatu o jego braku będziesz miał winowajce. Jak to nie pomoże to próbuj z
  • Odpowiedz
@Andr3v

Jeżeli wyjdzie, że to dysk to trzeba się liczyć z zakupem nowego dysku, czy może jakiś format?

kiedyś miałem przy takim wyłączeniu braki z plikach systemowych i wystarczyło nagrać Windowsa od nowa ale teraz nawet ten Bios się nie włącza.

Btw. dzisiaj nie mam już czasu, żeby ogarnąć tego lapka. Jutro to będę robił to dam znać co i jak :P dzięki za pomoc.
  • Odpowiedz
@BadzLepszy:

Jeżeli wyjdzie, że to dysk to trzeba się liczyć z zakupem nowego dysku, czy może jakiś format?

Obie opcje są możliwe. Dopóki się nie zdiagnozuje to trudno coś powiedzieć. Mogła paść elektronika lub głowica mogła zaryć w talerz... Albo to tylko system plików i starczy zrobić prostego scandiska. Za dużo możliwości :P
  • Odpowiedz