Co jedli zwykli ludzie w średniowieczu?
Średniowieczna dieta była, z dzisiejszej perspektywy, co najmniej osobliwa. To, jak żywiono się na przykład 800 lat temu, stoi pod pewnymi względami w zupełnej sprzeczności ze współczesną nauką o żywieniu. I nie chodzi (ani nawet przede wszystkim!) tylko o obfitość jadłospisu. Autor materiału: KAMIL
Mietowy_ z- #
- #
- #
- #
- 169
- Odpowiedz
Komentarze (169)
najlepsze
Klasa sama w sobie
A co do postu to został on wprowadzony chyba "dla ludzi". Wielki post zaczyna się na przedwiośniu czyli w czasie kiedy wszystkie zimowe zapasy były już prawie zjedzone.
@Gieekaa: brzmi jak fejk. Jak kogoś stać na obrzydliwe drogie przyprawy to równie dobrze stać go na zakup świeżego mięsa
Ten artykuł bardziej mnie przekonuje https://www.npr.org/sections/thesalt/2015/03/26/394339284/how-snobbery-helped-take-the-spice-out-of-european-cooking
TL;DR: snobizm. Przyprawy były drogie to ich używano. Jak przestały być drogie to zaczęto się skupiać na składnikach
W średniowieczu mięso było takim rarytasem i rzadkością, że nie dopuszczało się do jego zepsucia. Każda część zwierzęcego miałą swoje przeznaczenie. Po ubiciu np. świni, nie marnowała się nawet skóra, nie mówiąc już o samym mięsie gdzie kości były obgryzane do samego szpiku. Nikt tam nie trzymał niezjedzonego mięsa na
Chleb był dla bardziej zamożnego pospólstwa (mieszczan albo gospodarzy mających sporo ziemi i własnych parobków do pomocy).
Na wsi ziarno było zużywane w większości do produkcji piwa - a p--o było dużo ważniejsze od chleba, kto pił wodę zamiast piwa ten chorował i umierał (ludzie nie wiedzieli że wystarczyło by tą wodę przegotować, myśleli że aby się nie pochorować to trzeba z niej zrobić p--o).
Więc chleb ze zboża był tylko od święta.
Na dworach magnatów częściej mięso ale nie tak często jak myślicie, białe pieczywo i wyroby z mąki pszennej, ser. Przyprawy popularne na dworze króla Neapolu ok. 1500r: cynamon, cukier, imbir.