Wpis z mikrobloga

Unia Europejska, 2019:
Twoja prywatność i dane osobowe to świętość. Zwłaszcza dane wrażliwe: jak przynależność etniczna, przynależność rasowa czy dane medyczne. Właśnie dlatego wprowadziliśmy RODO - by Cię chronić. Będziesz się musiał na każdej stronie przeklikać przez dwa okienka więcej, ale chyba warto?

Też Unia Europejska, 2021:
Jeśli chcesz skorzystać z kina, poinformuj Patrycję na kasie za pomocą kodu QR, że poddałeś się szczepieniu na chorobę XYZ. Jeśli chcesz skorzystać z WC na Centralnym, poinformuj Panią Klozetową za pomocą kodu QR, że poddałeś się szczepieniu na chorobę XYZ. A, i jeśli chcesz wrócić do domu Uberem, wyślij do nich selfika w masce. To chyba nic takiego?

#koronawirus #posilekzawysilek #zostanwdomu
Dutch - Unia Europejska, 2019:
Twoja prywatność i dane osobowe to świętość. Zwłaszcz...

źródło: comment_1626894321R0FUU5ipJNNjzg7oTIlLiy.jpg

Pobierz
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Dutch: albo te lata unijnej walki z dyskryminacją różnych mniejszości, eventy, fundacje, lobbyści, media, wielkie programy, wysiłki. A teraz dyskryminacja nieszczepionych na pełnej k----e bez żadnej refleksji...
  • Odpowiedz
@Dutch: Ale jak do taryfiarza? Przecież nikt w Uberze nie będzie oglądał waszych selfikow, po prostu algorytm sprawdzi czy jest maseczka i tyle. Serio ktoś myśli, ze jacyś żywi ludzie w Uberze mieli by oglądać foty i coś klikac? Uber jest za skąpy na takie marnowanie czasu ;)
  • Odpowiedz
@Malthan:

Przecież nikt w Uberze nie będzie oglądał waszych selfikow

Mój ulubiony argument :) Mordko rzuć hasło do gmaila, co Ty myślisz, że ja mam czas, żeby wertować Twoją korespondencję? :)
  • Odpowiedz
@Malthan:

Skoro masz czas na bordo na wykopie, to zdecydowanie masz go również na dowolne zajęcia ;)

Przeceniasz mnie - bordo wpadło niejako przypadkiem, w trakcie krzewienia dobrej antycovidowej nowiny ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@d_m_g:

ta informacja jest tak istotna, że równie dobrze można by pytać czy ktoś dzisiaj już defekował.

To teraz niech Twoja ulubiona strona p---o zbiera info o Twojej wadze - nadal OK wariacie? Przecież to g---o, a nie informacja.
  • Odpowiedz
@Dutch: ale wam bije na leb. Juz z 7 lat temu musialem miec miedzynarodowa ksiazeczke szczepien (szczepienie na zolta febre) bo bez niej nie wpuszczaja do wielu krajow i wielu armatorow bez takiego certyfikatu nie zatrudnia do pracy.

Jakby poszukac bardziej popularnego (tj. dotyczacego wiekszej ilosci osob) przykladu "sanitarnej dyksryminacji" to ksiazeczka sanepidowska potrzebna do pracy w gastronomii. Dlaczego tu sie nie burzycie ze "od zawsze" trzeba Januszowi i Grazynce
  • Odpowiedz
@WiktorekS: klasyk, ale przede wszystkim nigdy nie potrzebowałeś udowodnić Januszowi, że masz jakiekolwiek szczepienie jeśli chciałeś kupić u niego kanapkę lub obejrzeć film.

Dlaczego tu sie nie burzycie ze "od zawsze" trzeba Januszowi i Grazynce udowadniac ze nie ma sie np. HIVa

Nie, nie trzeba robić testu na hiv do pracy w gastronomii, wystarczy badanie na obecność salmonelli, które jest ważne dożywotnio, a poza tym nigdy żaden pracodawca mi nie
  • Odpowiedz
@WiktorekS: to może miej pretensje do rządzących, że decyzjami administracyjnymi zablokował służbę zdrowia, zamiast do osób, które nie chcą legitymować się przy każdym wyjściu na p--o
  • Odpowiedz
@lubiczklan: tak, na calym swiecie rzady celowo zablokowaly wlasna sluzbe zdrowia, zeby umarlo jak najwiecej podatbikow, tj. zeby staly sie biedniejsze i zmalal ich prestiz na swiecie.

Jak sie zaszczepi odpowiednio duza ilosc obywateli, to noszenie przy sobie certyfikatu szczepienia stanie sie zbedne
  • Odpowiedz
@WiktorekS: czemu na całym świecie, nigdzie tak nie napisałam. To głównie Polska przoduje w statystykach nadmiarowych zgonów przez teleporady, odwołanie planowych zabiegów i sporo innych chochołów, w wielu krajach dało się normalnie dostać do lekarza
  • Odpowiedz