Wpis z mikrobloga

@IntruderXXL: nie wierzę, że to piszę, ale nie jestem usatysfakcjonowany ilością i jakością ryków na nagraniu
ciekawe, że obecnie tylko Kasahara reprezentuje w tej kwestii jakiś poziom
  • Odpowiedz
@IntruderXXL: w box squacie tylko 265 x1 i max jako 305? z mojej perspektywy, to zaskakująco mało jak na kogoś z taką masą i siłą w innych bojach, masz może jakieś nagranie? byc moze robisz to inaczej technicznie lub głębiej siadasz, chętnie bym to porównał ze swoim boxem.

nie zrozum mnie zle - nie krytykuje, jestem po prostu zdziwiony. jestem od Ciebie zdecydowanie mniejszy i słabszy, natomiast w boxach bez
  • Odpowiedz
nie wierzę, że to piszę, ale nie jestem usatysfakcjonowany ilością i jakością ryków na nagraniu

@FeC7800: Przepraszam bardzo, ryki na moich nagraniach są tylko wtedy kiedy są niezbędne, kiedy wysiłek jest ogromny. A dzisiaj tak nie było. U mnie nie ma ryków "pod publikę" albo udawania.
  • Odpowiedz
@Karoleer: Jasne nie ma sprawy, warto takie sprawy wyjaśnić.

Zacznijmy od tego, ile robisz w zwykłym siadzie bez boxa i bez taśm. Bo zwykły siad powinien być 5-15% wyższy niż box squat. Jeżeli nie jest... coś jest bardzo nie tak.
  • Odpowiedz
@Karoleer: Intruder robi "westside'owy" box który jest zawsze sporo niższy wynikiem niż normalny siad - głębokość zaliczeniowa z pełnym rozluźnieniem na dole i hop do góry. Jak robisz więcej w boxie niż zwykłym siadzie, to robisz wersję bardziej Sheikową - wysokość mniej więcej na sticking poincie i dynamiczne odbicie dupą od boxa
  • Odpowiedz
czyli kwestia techniki i głębokości. u mnie to wygląda tak

@Karoleer: Panie, wypieprz Pan to ćwiczenie... To jest POLISH BOX SQUAT xD Który już nie jednokrotnie krytykowałem.
U nas modny się zrobił taki siad.. i potem ludzie 300kg do boxa robią a na zawodach 200kg mają problem zrobić xD

To jest zupełnie bezwartościowe ćwiczenie i strata czasu po prostu, robiąc to w
  • Odpowiedz
@IntruderXXL: ano, spotykałem się z wieloma wersjami boxa i obszerną krytyką wobec każdej z nich. trener wrzucił mi to na 4 tygodnie dokładnie w takiej formie i głębokości ( ͡° ͜ʖ ͡°) szybkość progresu i łatwość wykonywania tez wydawała mi się podejrzana, no ale to już za mną. dzięki za konstruktywną krytykę i wyjaśnienie moich wątpliwości!
  • Odpowiedz
trener wrzucił mi to na 4 tygodnie dokładnie w takiej formie i głębokości

@Karoleer: W takim razie rozważył bym zmianę trenera :) Bo to jest ELEMENTARNY brak wiedzy i na podstawie tego można wyciągnąć wnioski że za wiele na treningu się nie zna taki osobnik. Już nie wspominając o narażaniu Ciebie zupełnie niepotrzebnie na kontuzje
  • Odpowiedz
@Karoleer:
jw zmień trenera, albo upewnij się, że dobrze go zrozumiałeś. Nie wiem co mogłoby uzasadnić robienie boxa na 265x5 przy maxie 200. Jeszcze z takim sprzętem (zabezpieczenie za nisko, stojak, box dodatkowo źle ustawiony) i techniką (całość w sumie źle + "impact" na pudle). Katowanie najsilniejszej pozycji w 99% przypadków nic nie daje a ryzyko i obciążenie CNS, stawów i ścięgien jest spore. Bardzo głupi sposób na poważne zwraczenie.
  • Odpowiedz
@IntruderXXL: Panie Intruder skąd wiedzieć że dana pozycja w ciągu jest dla mnie najkorzystniejsza? Jak znaleźć ten złoty środek. Testuję, ale nie potrafię wyciągnąć wniosków
  • Odpowiedz
Panie Intruder skąd wiedzieć że dana pozycja w ciągu jest dla mnie najkorzystniejsza? Jak znaleźć ten złoty środek. Testuję, ale nie potrafię wyciągnąć wniosków

@Hloow: Ulala gdyby to było takie łatwe jak niektórzy próbują to przedstawić heh :) Tak naprawdę zostaje metoda prób i błędów. Poświęciłbym na to jakiś trening albo dwa, popróbował różnych ustawień i na początek został przy tym najbardziej komfortowym. I następnie został przy nim przez kilka
  • Odpowiedz
@IntruderXXL: Najbardziej komfortowy dla mnie jest ciąg sumo gdzie jestem najsilniejszy i plecy wgl mi nie puszczają, ale biorąc pod uwagę moją budowę ciała, dźwignie itd to powinienem robić klasyka. W klasyku mam wrażenie, że dwójki nie dają rady i koryguję plecami. No cóż będzie trzeba próbować, ale coś czuję, że faktycznie zajmie mi to wiele wiele lat hah dzięki ;)
  • Odpowiedz
@bdm_bq: @IntruderXXL: Jak już oceniacie box squaty to możecie rzucić okiem na moją technikę ( ͡° ͜ʖ ͡°) https://youtu.be/QbbF_ZxKvQs . Jakiś czas temu wrzucałem tu jak robię to ćwiczenie, ale wtedy robiłem je pierwszy raz i z małym ciężarem a teraz ciężar jest większy i dorzucam do tego po 2,5-5kg tygodniowo więc progres idzie szybko, ale nie wiem czy robię to dobrze. Ciężko mi
  • Odpowiedz
Najbardziej komfortowy dla mnie jest ciąg sumo gdzie jestem najsilniejszy i plecy wgl mi nie puszczają

@Hloow: nie puszczają bo ciąg sumo wymaga o wiele mniej od pleców :) Ogólnie jeżeli będziesz robił sumo to i tak prędzej czy później będziesz zmuszony robić klasyka aby pracować między innymi nad plecami.

Ja wszystkim polecam zawsze robić klasyk (oczywiście jeśli są zdrowi, nie mają problemów z plecami) szczególnie jeżeli nie są bardzo
  • Odpowiedz