Wpis z mikrobloga

• 17
Ostatnio pracując na Izbie Przyjęć wpadła mi w ręce Karta Medycznych Czynności Ratunkowych, która po drugiej stronie miała wydrukowaną informację kiedy należy wezwać zespół ratownictwa medycznego. Nie wiem czy to jest inicjatywa jednostki, województwa łódzkiego czy ogólnopolska akcja ale dzielę się i Wy też przekażcie innym informacje zawarte w zdjęciu poniżej.
#lodz #999 #ratownikmedyczny #ratownictwo #pierwszapomoc #medycyna #zdrowie #ciekawostki
Nicy - Ostatnio pracując na Izbie Przyjęć wpadła mi w ręce Karta Medycznych Czynności...

źródło: comment_1625949742eaKaS0M7vWfSUeck6HZoIO.jpg

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nicy: to musi być radosna twórczość, co zdaniem autorów pomoże lekarz rodzinny na złamaną rękę? System składa się jeszcze z SORów i Izb Przyjęć.
  • Odpowiedz
@Nicy
No ja jak miałem ostatnią pozycję z listy to kazali mi przyjechać na sor xd noga n--------a jak p------a, miałem ochotę odrąbać ja sobie, generalnie miałem z 10 cm nabrzmiałego krwiaka, który pojawił się w środku nocy (uraz w ciągu dnia, ale przez kilka godzin nie czułem żadnego dyskomfortu, poszedłem na zakupy itp). Przez jakieś 12h od tego telefonu nie wstałem z łóżka, zwijalem się z bólu, wstawałem przez pierwsze
  • Odpowiedz
@Nicy mialem dwa przypadki z tej listy i nie wyslali nikogo, kazali sami sie udac do szpitala. Mowa o krwawieniu z drog rodnych podczas ciazy i urazie konczyny dolnej
  • Odpowiedz
@KrystJan: jeśli krwawienie z dróg rodnych nie jest masywne a uraz nogi nie jest jakimś potężnym rozcięciem bądź złamaniem otwartym to po kiego grzyba wzywać karetkę? Mi by było głupio skoro na spokojnie jestem w stanie wsiąść w taxi/auto i dojechać samemu na SOR.
  • Odpowiedz
@ratollo mowa o poteznym krwawieniu podczas 5 miesiaca ciazy i zlamaniu w kolanie bez mozliwosci udania sie do szpitala. Tak na mnie nie naskasuj bo obydwa przypadki byly serio pilne a centrala to olala
  • Odpowiedz
@KrystJan: nie naskakuję, ale znam realia i śmiem wątpić w "potężne krwawienie" i jakieś hardcore złamanie bez wysłania ZRM z jednego prostego powodu-dyspozytor bierze za to odpowiedzialność a prokurator czyha za rogiem. Raczej jest tendencja do wysyłania karetki przez dyspozytorów nawet do pierdół właśnie z powyższych pobudek. Z resztą, ile razy widziałem z relacji "bardzo obfite krwawienie" z różnych miejsc okazujące się prawie za każdym razem drobnym krwotokiem albo "wielką,
  • Odpowiedz